Werkplek
Vorige

1 van 637

Volgende
Volgend artikel:

Gebruik jij de 20/20/20-regel?

Hoe ziet de ideale werkplek eruit na corona?

ideale werkplek na corona
Er is een tijd vóór en ná corona. Ook op de werkvloer. Zodra je terug naar je productieomgeving, winkel, kantoor of horecazaak gaat, zul je zien dat je werkgever verschillende maatregelen heeft getroffen. Gaat het om iets tijdelijks? Of wordt dit het nieuwe normaal? En bestaat er zoiets als de ideale werkplek na corona? Dat ontdek je in dit artikel.

Volgens experts zullen we nog even met het coronavirus moeten leven. Algemene en sectorspecifieke preventiemaatregelen zijn daardoor een must. Maar wat betekent dat concreet? De Groep van Tien legt het allemaal haarfijn uit in een brochure van 50-pagina’s met als titel ‘De Generieke Gids om verspreiding van Covid-19 op het werk tegen te gaan’. De rode draad van het lijvige document: duidelijke instructies en voldoende opleiding en communicatie.

Meer dan social distancing

En het gaat verder dan social distancing en handhygiëne. Geschrankte bureaus, afgedekte urinoirs, contactloze betaalterminals, het dagelijks ontsmetten van materialen en machines, vloermarkeringen, sanitaire zuilen met desinfecterende handgel, tussenschotten uit plexiglas, lichaamstemperatuurmeters aan de ingang van een gebouw … het lijkt nu nog allemaal speciaal, maar de kans is groot dat je dit binnen enkele jaren nog altijd op de werkvloer treft.

Werkgevers gaan zelfs het gebruik van de trap (boven de lift) nog meer promoten; niet enkel om extra te bewegen maar ook om maximaal afstand te bewaren. Handen schudden en volgepropte vergaderruimtes of kantines? Het is wellicht voltooid verleden tijd.

Corona maatregelen werkplek

Meer thuiswerk?

Door de coronacrisis werden we plotsklaps allemaal verplicht om thuis te werken. En dankzij de juiste platformen en technologieën werkte dat behoorlijk goed. Zelfs voor bedrijven waar videoconferencing een ver-van-mijn-bed-show was.

Heel wat ondernemingen hebben geïnvesteerd in extra laptops en software om beter samen te werken. Die zullen ze blijven inzetten. Betekent dat dan ook dat we in de toekomst meer gaan thuiswerken? Hopelijk wel. Het zou in ieder geval het mobiliteitsprobleem wat verzachten. Gaan we dat massaal doen en wordt het de nieuwe norm? Nee. De sociale contacten, teamgeest, kantoorroddels en middelmatige koffie kunnen we wellicht niet missen.

Gespreide uren?

Ook opvallend in het rijtje met lessons learned: de gespreide werkuren. Ouders met jonge kinderen begonnen al eens wat vroeger. Of werkten tijdens de coronacrisis ’s avonds nog wat door om overdag meer tijd met hun oogappel te spenderen.

Ook dat wordt het nieuwe normaal. Al moeten we er natuurlijk wel over waken dat we een goed evenwicht vinden tussen werk en privé. Gespreide uren kunnen dat bemoeilijken. Een goed gesprek tussen werknemer en leidinggevende is een erg belangrijke eerste stap.

In de ideale werkomgeving...

  • ... komen medewerkers op gespreide tijdstippen binnen,
  • ... zitten ze geschrankt aan bureaus of zijn er scheidingspanelen voorzien,
  • ... bepaalt het bedrijf de looprichting,
  • ... blijven zoveel mogelijk deuren geopend,
  • ... is het gebruik van de lift enkel aangewezen als het niet anders kan,
  • ... pauzeren collega’s op verschillende tijdstippen en/of in aparte ruimtes,
  • ... gebruiken medewerkers geen deelfietsen of poolwagens,
  • ... zijn landschapskantoren voltooid verleden tijd,
  • ... blijven zieke medewerkers thuis,
  • ... zijn er diverse soorten ruimtes: een stilteplek, een vergaderzaal, een ruimte om te telefoneren, …
Corona maatregelen werkplek

Conclusie

In de ideale werkomgeving is niet enkel de bedrijfscultuur maar ook de veiligheid erg belangrijk. Naast vers fruit, aandacht voor een gezonde work-lifebalans en een aangename sfeer, is een goede hygiëne, voldoende persoonlijke ruimte en duidelijke communicatie zeker zo belangrijk.

(em) - Bronnen: Gazet van Antwerpen / VRT nws / Datanews / Intermediair

5 mei 2020
Anderen bekeken ook