Nederlandse ondernemer voorziet moeilijk 2009

17 december 2008
Uit de Conjunctuurenquête Nederland (COEN) blijkt dat volgend jaar een moeilijk jaar wordt voor Nederlandse ondernemers. Wel zijn ze iets positiever gestemd over 2009 dan over de laatste maanden van dit jaar.

De economische neergang en de problemen op de wereldwijde financiële markten hebben de Nederlandse ondernemer de afgelopen maanden somber gestemd. Het vertrouwen van ondernemers heeft op dit moment het laagste punt sinds 1988 bereikt.

Toch rekenen de ondernemers erop dat de omzetstijging in 2009 hoger zal zijn dan de verwachte omzetstijging in het laatste kwartaal van 2008.

Geen instorting

Nog niet alle bedrijven of sectoren zijn in economisch zwaar weer terecht gekomen. Op dit moment zijn er volgens het onderzoek meer ondernemingen die zeggen dat hun productie nog op peil is of zelfs toeneemt en dat zij nog geen personeel hoeven te ontslaan.

De industrie, de transportsector en de bouwnijverheid kampen wel met problemen als gevolg van de kredietcrisis. De zakelijke dienstverlening en de detailhandel lijken nog niet geraakt.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs