Kledij
Vorige

1 van 81

Volgende

Mental Image Coaching: 'Je moet durven uniek te zijn'

Beste vriendinnen Sofie Van Nuffelen (31) en Kathy Janssens (33) beseften zo’n vijf jaar geleden dat ze niet 100% gelukkig waren in hun toenmalige job. Na een extra opleiding kleur & stijl in avondschool besloten ze om de grote sprong in het diepe te wagen en een zaak te starten met een uniek concept waar ze met hart en ziel achterstaan. Hun bedrijf ‘eigen wijs’ was geboren.
#

Vriendschap mixen met zaken doen, dat is toch om problemen vragen?

Nee hoor, bij ons resulteert die mix in vuurwerk! We zijn al 10 jaar hartsvriendinnen, kennen elkaar én vooral onszelf door en door, loodsen elkaar al jaren naar een hoger level en weten wat we van elkaar kunnen verwachten. Gooi onze sterktes en zwaktes, waarden en normen, troeven en onzekerheden op één stapel en wij versterken elkaar, zijn complementair, vormen één persoon.

Moesten we die steun niet bij elkaar vinden, dan was de kans groot geweest dat we ons hadden laten overmeesteren door alle kritiek en meningen uit onze omgeving waardoor eigen wijs waarschijnlijk slechts een activiteit in bijberoep was gebleven i.p.v. een volwaardige zelfstandige job. Dit doorzettingsvermogen maakt dat we vaak een inspiratie zijn voor anderen die hun dromen willen waarmaken en daar zijn we best trots op.

Klinkt mooi maar het kan toch niet altijd even gemakkelijk zijn?

Je moet er inderdaad stevig voor in je schoenen staan, realistisch blijven en over een grote dosis relativeringsvermogen beschikken. Hoogtes en laagtes zijn er altijd, zeker als je privé- en beroepsleven als een kluwen in elkaar verstrengeld zijn. In drukke tijden wordt onze vriendschap op de achtergrond geduwd. Dat vreet wel eens aan ons of zorgt voor frustratie omdat er onvoldoende ruimte is om elkaar te updaten over het ‘leven’. Gelukkig vertoeven wij tijdens afspraken steeds in een zalig flowmoment omdat werken niet meteen als werken aanvoelt, waardoor dat weer voor verlichting zorgt. Wij kunnen niet zonder elkaar, zijn een magisch duo en hopen zo oud te kunnen worden.

Waarom waren jullie zo ongelukkig in jullie voorgaande jobs?

Er waren natuurlijk ook goede momenten! Uit elke job neem je nieuwe kwaliteiten mee in je rugzak of ontdek je dingen die je nog niet wist over jezelf. Beide hebben we handelswetenschappen en bedrijfskunde gestudeerd. Kathy met optie marketing en Sofie met optie financiën en verzekeringen. Ettelijke jaren hebben we in die respectievelijke sectoren vertoefd, waren we best goed in ons vak, maar stelden we vast dat we stilletjesaan jobhoppers werden, puur omdat er iets ontbrak.

Een goedbetaalde job inclusief al zijn voordelen bleek niet voldoende bij ons om gelukkig te zijn. Alles moest altijd sneller, beter en met minder aandacht voor de mens in al zijn facetten. Laat dat laatste nu net zijn wat wij het allerbelangrijkste vinden. We willen gewoon dat mensen bewuster in het leven staan, kunnen genieten en simpelweg gelukkig zijn, want dat is waar het leven tenslotte écht om draait! Beide hebben we in ons jonge leven misschien al iets teveel meegemaakt, hebben we pijn gekend, diep gezeten, zijn we onszelf tegengekomen waarna we als een veranderd mens weer uit de put klauterden.

Bovendien zijn we hoog sensitieve personen, wat maakt dat we beter functioneren binnen ons eigen tempo en leefwereld. Het maakt ons empathisch, intuïtief, kwetsbare voelers. Gévers, met een enorm grote drang om anderen vooruit te helpen. De tegenslagen in het leven hebben ons wijzer gemaakt en zorgden ervoor dat we weten wat we willen en vóóral wat niet meer. We willen dat mensen zichzelf (her)ontdekken door een nieuwe dimensie binnenin zichzelf te openen. Dit doen wij door rijkelijk te strooien met kleur, stijl én vooral met nét dat tikkeltje meer.

Mental image coaching, wat is dat eigenlijk?

We zijn kleur- & stijlconsulenten waarbij je als particulier terecht kan voor individueel kleur- en stijladvies, personal shopping, garderobeplanning, workshops, visagie, bruidsmake-up en individuele coachingsessies. Voor bedrijven verzorgen wij opleidingen, training van het personeel, teambuildings, incentives, after work formules, presentaties over o.a. professioneel kleurgebruik en dresscodes ...

Maar omdat we hard genoeg merkten dat er veel vooroordelen bestaan over onze sector (mensen durven het uit onwetendheid al wel eens als iets oppervlakkigs afschilderen) en wij nu net één en al diepgang belichamen en nastreven tijdens advies - om ons zo te onderscheiden en een meerwaarde te bieden - hebben we de term ‘mental image coaching’ tot leven geroepen. We willen het beeld dat mensen van zichzelf hebben, opwaarderen naar een hoger level.

Hoe til je de mensen dan op naar een hoger level?

De wondere wereld van kleur en stijl is complexer dan je initieel zou vermoeden. Alles is met elkaar verweven, het ene kan niet zonder het andere. Het kleurtype dat bij je hoort, brengt ook de primaire stijl naar voor die jou het meest in je kracht zet, het soort prints, stoffen, afwerking etc. Het is een uiterst individueel levenslang advies dat je letterlijk door de bomen het bos doet zien, zodat je niet langer overweldigd wordt door het overaanbod in de kledingwinkels.

Van zodra je weet wat écht bij je past op vlak van kleuren, pasvormen en details, voel je je goed in je vel, kom je vooral tot je kern, scoor je hoge punten bij anderen en kan je jezelf bezighouden met wat echt belangrijk is: het zelfzeker uitoefenen van je job, de innerlijke onzekerheden overboord gooien, jezelf zijn als ik-persoon, als partner, als collega, als zus/broer/moeder/vader/… kortom leven. We reiken de tools aan om jezelf op te waarderen naar een hoger niveau, immens te groeien en je innerlijk en uiterlijk op elkaar af te stemmen. Zo klopt het plaatje, in eerste instantie voor jezelf, maar de positieve reacties komen langs alle kanten op je af uit je omgeving, waardoor je een mentale boost krijgt.

Jullie willen dus mensen uit hun kot lokken?

Ja! We willen ze uit hun comfortzone trekken, op eigen tempo weliswaar. We willen dat iedereen zich gelukkig en goed in zijn vel voelt, zeker in deze tijden van grote druk op eenieders schouders.

We merken dat veel mannen en vrouwen “onopgemerkt” door het leven willen wandelen. Ze verhullen zich in neutrale kleuren en veilige kledingstijlen. Laat nu dat hetgene zijn wat je niet mag doen. Je moet het jezelf niet te gemakkelijk maken, je mag gerust wat moeite doen uit respect voor jezelf én de maatschappij. Je verdient het om gezien te worden! Je moet durven uniek zijn. Wij leren je hoe je met kop en schouders boven de grijze massa kan uitsteken, terwijl je toch volledig jezelf blijft. Je balanceert eventjes wankel, omdat je uit die comfortzone gerukt wordt, maar nadien wordt die nieuwe wereld waarin je je bevindt, weer je nieuwe comfortzone, maar dan ben je de geüpgrade betere versie van jezelf, de persoon die je verdient te zijn.

Authenticiteit, weten wie je bent, wat je wil, waarvoor je staat en waar je naartoe wil evolueren, dragen wij hoog in het vaandel. Er zijn velen die nog niet goed weten wat hun missie juist is op deze aardbol. Het gekke is dat kleur- en stijladvies wonderbaarlijk veel licht kan schijnen op dat wat het uitstippelen van jouw unieke pad betreft. Neem nu bijvoorbeeld inzicht in de psychologie achter de kleurtypes (het verschil in karakter, temperament en interesses) of kennis van kleuremotie/-psychologie (wat vertel je wanneer je een welbepaalde kleur draagt), het kan zo verhelderend zijn op alle vlakken! Ook om verschillende mensen hun reacties te begrijpen, hoe je ze best benadert of aanpakt en last but not least kan kleur- en stijladvies doorslaggevend zijn in de zoektocht naar een nieuwe job!

(svn/kj)

Meer informatie over de diensten van mental image coaches Sofie en Kathy vind je op www.wordeigenwijs.be of op facebook.com/wordeigenwijs.

21 juni 2013
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook