Ziekte
Vorige

1 van 140

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat steunt Rentree

VDAB begeleidt werknemers bij terugkeer na lange afwezigheid

"Als het voor de werknemer moeilijk is om zijn huidige job weer op te nemen, kan dat besproken worden.” (Gloria Dewulf, VDAB)
VDAB-werknemers die langer dan vier weken afwezig zijn, worden voortaan gecontacteerd door een re-integratiebegeleider. Die aanpak moet de terugkeer naar de werkvloer versnellen en vergemakkelijken.
in & out
"Als het voor de werknemer moeilijk is om zijn huidige job weer op te nemen, kan dat besproken worden.” (Gloria Dewulf, VDAB)

Wat de reden van de afwezigheid is, maakt niet uit. Sinds eind februari krijgen alle VDAB-medewerkers die langer dan vier weken afwezig zijn een brief in de bus. "Daarin staat dat de VDAB hen een begeleiding aanbiedt tijdens hun afwezigheid om de terugkeer naar de werkvloer te vergemakkelijken", zegt Gloria Dewulf van HR.

Na de brief volgt een telefoontje van een re-integratiebegeleider. Die legt de afwezige werknemer uit wat de bedoeling is van de begeleiding. Het aanbod is volledig vrijblijvend. Afwezige werknemers kiezen zelf of ze erop ingaan of niet.

"Dit is geen controle", zegt collega Sofie Van Trappen. "Onze eerste bekommernis is het welzijn van onze medewerkers. Er bestaat voldoende onderzoek dat aantoont dat lange afwezigheden de terugkeer naar de werkvloer bemoeilijken. Daar willen we iets aan doen."

Andere job?

De re-integratiebegeleider polst bij de afwezige werknemer hoe het ermee gaat, of hij al klaar is om terug te komen werken, wanneer hij dat verwacht te zijn, of er daarvoor gesprekken of aanpassingen aan de job nodig zijn enzovoort. Zo'n begeleiding kan kort of lang duren, afhankelijk van die situatie.

"Dat is maatwerk. Sowieso verloopt alles heel transparant, tussen werknemer, leidinggevende en re-integratiebegeleider", legt Gloria Dewulf uit. "Als het voor de werknemer moeilijk is om zijn huidige job weer op te nemen, kan dat besproken worden. Eventueel kan deeltijds werk of een aangepaste jobinhoud een tijdelijke oplossing bieden."

Kwestie van vertrouwen

VDAB heeft de voorbije maanden 25 re-integratiebegeleiders opgeleid. "Dat is geen job op zich, maar vooral een rol die mensen opnemen. Om de volledige neutraliteit te garanderen, zorgen we er trouwens voor dat onze begeleiders alleen maar collega's begeleiden die in een andere regio werken. En er zitten geen mensen van de personeelsdienst bij de begeleiders", aldus Gloria Dewulf.

Op termijn wil VDAB deze aanpak evalueren en bekijken of een gelijkaardige begeleiding ook preventief kan worden ingezet. Voorlopig focussen de begeleiders zich op langdurig afwezigen.

Veelbelovend proefproject

Een proefproject uit 2010 zag er veelbelovend uit, vertelt Gloria Dewulf. "Van de 38 personen die we contacteerden, hebben er 26 een begeleiding gevolgd. Toen we het proefproject evalueerden, waren er 21 trajecten afgewerkt. 9 werknemers keerden terug naar hun oude job, 3 behielden hun functie maar kregen een andere werkplaats, 5 mensen kregen een ander takenpakket, 1 iemand koos voor een ander werkregime en 3 medewerkers gingen deeltijds werken om medische redenen."

(wv) - Bron: MARK Magazine

27 maart 2015
Anderen bekeken ook