Ziekte
Vorige

1 van 119

Volgende

Liever niet ziek aan het begin van je vakantie? 9 alarmsignalen!

Zijn voor jou de laatste weken voor je vakantie ook altijd net iets hectischer nog dan ze normaal al zijn? Met die last-minute deadlines die in je nek hijgen, die projecten waarvan je de overdracht nog moet regelen en al die losse eindjes die nog aan elkaar geknoopt moeten worden … Wees dan extra alert op de volgende 9 waarschuwingssignalen, die aangeven dat je natuurlijke alarmsysteem al een tijdlang overuren draaien!
#

‘Veel betrokken managers en professionals weten niet hoe hun team en collega’s het gaan redden zonder hen’, zegt Heidi Does, Slow Working trainer van doesmindful.nl. ‘Toch zijn ze blij als ze de deur achter zich dicht kunnen trekken voor een paar weken welverdiende rust.’

Net dan word je ziek

Misschien herken jij dit ook. Je raast maar door, blik op oneindig, als een hamster in een dolgedraaid radje. Want je werk zal en moet op tijd af geraken, hoe dan ook. En dan is het ein-de-lijk zover. Vakantie!

Maar alsof de duvel ermee speelt, komt dan net die hoofdpijn opzetten, je rug doet pijn, je krijgt hartkloppingen. Prompt als jij je overwerkte en vermoeide lijf te rusten legt in een luie stoel voor je huisje, tent of caravan ...

Met al je harde werken is je natuurlijke alarmsysteem inmiddels gewend geraakt om grote hoeveelheden adrenaline door je lichaam te pompen. Zodat je dat hoge tempo kon volhouden. En dat proces stopt niet op 1-2-3, omdat jij nu naast je hamsterradje staat. Je lichaam is over zijn grenzen heen gegaan. Geen wonder dus dat jij je nu ziek, zwak en misselijk voelt.

Wil jij voorkomen dat de eerste dagen van je zuurverdiende vakantie verpest worden door ziekte en zeer? Wees dan extra alert op de volgende 9 waarschuwingssignalen, die aangeven dat het je natuurlijke alarmsysteem al een tijdlang overuren draait ...

Alarm! Wanneer …

1. … je je niet goed meer kan concentreren en snel afgeleid raakt 

Je checkt aan de lopende band je mailbox en je verzandt in allerlei tussendoor klusjes. Er komt maar weinig concreets uit je handen, terwijl er nog zoveel op je bord ligt voor je op vakantie gaat.

2. … je hoofd vol zit en je het overzicht kwijt bent

Collega’s zitten je op de huid, want je mist deadlines, vergeet afspraken en komt niet na wat je hebt beloofd. En de tijd begint nu écht te dringen!

3. … de koffieautomaat je beste vriend is

De cafeïne houdt je gaande. Maar ondertussen vergeet je naar het toilet te gaan en lang na de lunch kom je er pas achter dat je nog niet gegeten hebt.

4. … je snel geïrriteerd en kortaf bent naar je team en collega’s 

Je wou dat ze zelf hun boontjes eens dopten, zodat jij ook gewoon door kan met je eigen werk. Als jij straks twee weken weg bent, moeten ze het immers ook zelf doen. Toch?

5. … je al een poosje werk mee naar huis neemt, waar je overdag niet aan toe bent gekomen 

Het thuisfront is er niet blij mee, maar je belooft: ‘Het zijn de laatste loodjes. Na de vakantie is het echt over’.

6. … je geen fut meer hebt om te gaan sporten of andere hobby’s 

Als je achterwerk ook maar even de bank raakt, ben je voor de rest van de avond reddeloos verloren. Zzz … Zzz …

7. … je meer alcohol drinkt 

Was het voorheen nog een enkele avond in de week dat je een wijntje bij het eten nam, nu gebeurt het iedere dag. Het lijkt nog de enige manier om je werk los te kunnen laten en te ontspannen.

8. … je doodmoe je bed in kruipt, maar klaarwakker naar het plafond blijft staren 

Dan begin je te piekeren en komt er van slapen niet veel terecht. ’s Morgens word je doodmoe weer wakker, terwijl de dag nog moet beginnen. Van een vicieuze cirkel gesproken!

9. … je af en toe pillen slikt om je minder gespannen en gejaagd te voelen

Daarmee red je het net tot aan de vakantie, hoop je. Hoe je het daarna oplost zie je dan wel weer.

Herken jij een paar van deze vroege waarschuwingssignalen? Kijk dan eens of je, al is het maar voor even, uit je hamsterradje kunt stappen om energie bij te tanken. Las, waar mogelijk, wat rustmomenten in je drukke agenda in. Dat is vooralsnog de beste garantie op een vakantie zonder ziekte of zeer.

En nadien kan je écht zorgeloos genieten van je oververdiende vakantie. Beloofd.

(hd) 

Na een lange carrière als communicatieadviseur bij internationaal opererende bedrijven leert Heidi Does nu managers en ondernemers hoe niet harder maar slimmer te werken, zodat ze toekomen aan wat er écht toe doet en ze meer plezier en zingeving in hun leven gaan ervaren. Zij doet dit met Slow Working trainingen op basis van mindfulness.
Vraag haar gratis e-book ‘Elke dag moeiteloos effectief in je werk’ aan op www.doesmindful.nl.
 

1 juli 2014
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook