Ziekte
Vorige

1 van 139

Volgende
Volgend artikel:

Werken tijdens of na kanker: Jobat ondersteunt Rentree

Blijft klein verlet gelden, ook wanneer ik met ziekteverlof ben?

Klein verlet tijdens ziekteverlof
“Ik ben in ziekteverlof en mijn dochter doet haar plechtige communie. Heb ik nog recht op deze extra dag klein verlet?” We vroegen het aan Iris Tolpe, manager Legal Department, Information Knowhow bij Securex.

Wanneer je zoon of dochter zijn/haar plechtige communie doet of deelneemt aan het feest van de vrijzinnige jeugd, heb je recht op één dag ‘klein verlet’. Dit geldt niet voor de eerste communie of het lentefeest.

CHECK: Wat is klein verlet?

Voorwaarden

Een dag klein verlet houdt concreet in dat je van het werk afwezig mag blijven zonder loonverlies. Uiteraard moet je een aantal voorwaarden naleven. Zo moet jouw werkgever vooraf verwittigd worden en moet je de dag afwezigheid gebruiken waarvoor hij bestemd is. Jouw werkgever kan je deze dag klein verlet niet weigeren, maar hij kan natuurlijk wel een bewijs vragen.

Ben je ziek, dan is je arbeidsovereenkomst geschorst. Op dat ogenblik kan je moeilijk aanvoeren dat je omwille van je job de plechtigheid niet kan bijwonen, bijgevolg zal je in dat geval geen recht hebben op klein verlet. Je kan deze dag niet ‘opsparen’ om deze dan op een andere dag ergens in de verre toekomst op te nemen.

Lees ook: Krijg ik een dag verlof voor de communie van mijn zoon of dochter?

Zondag

De dag klein verlet moet dus in principe opgenomen worden op de dag van de plechtigheid. Valt dit evenwel samen met een zondag, een feestdag of een gewone inactiviteitsdag, dan wordt de mogelijkheid geboden de dag klein verlet op te nemen op de gewone activiteitsdag die onmiddellijk aan de gebeurtenis voorafgaat of er op volgt.

Dit betekent concreet dat wanneer je onderneming open is en er gewerkt wordt van maandag tot vrijdag, jij ook werkt van maandag tot vrijdag en de plechtigheid valt op een zondag, je de voorafgaande vrijdag of de volgende maandag recht hebt op een dag klein verlet. Stel dat je een volledige week voor de communie of het feest ziek bent, en je in principe de maandag erop moest terugkeren, dan kan je alsnog deze dag van klein verlet opnemen op maandag.

11 soorten verlof: welke past bij jou?

Geen plicht

Ook deeltijdse werknemers vallen mogelijk uit de boot. Een werknemer die in ons voorbeeld enkel werkt van dinsdag tot donderdag, zal geen recht hebben op klein verlet. Natuurlijk kan er in jouw onderneming of activiteitensector een gunstiger regime bestaan dan de hier besproken wettelijke regeling. Kijk dit steeds na bij jouw werkgever!

Tot slot is het opnemen van klein verlet een recht maar geen plicht. Wil je toch gaan werken, dan kan dit.

Extra: Klein verlet voor coronatest of vaccinatie kind?

(it) 

in samenwerking met Securex 8 mei 2022
Anderen bekeken ook