Hoe ontmasker je leugens in een e-mail?
zo groot is de kans dat een e-mail leugens bevat...
Diefstal op de werkvloer, fraude, hacking en sabotage zijn maar enkele voorbeelden van zaken die kwaadwillige werknemers kunnen ondernemen en die een immense kost voor bedrijven met zich kunnen meebrengen. Maar hoe kunnen werkgevers de rotte appels herkennen?
Via het e-mailgedrag van de medewerkers in kwestie, zo blijkt. In hun studie tonen onderzoeksleider Paul Taylor en wetenschappers van de Lancaster University aan dat 80 tot 90 procent van de werknemers die actief vertrouwelijke informatie stelen en doorspelen aan derden kunnen ontmaskerd worden dankzij een analyse van de taal die ze in hun werkmails gebruiken.
In een zes uur durende simulatie werden 54 participanten verdeeld in verschillende teams. Deze teams moesten informatie verzamelen en delen over mogelijke 'verdachten'. Een op de vier deelnemers kreeg het 'insider'-label, wat inhield dat deze persoon zonder medeweten van zijn teamleden informatie moest verzamelen en doorspelen aan een andere partij.
Wat bleek? Kwaadwillige medewerkers zijn meer op zichzelf gericht in e-mails. Ze maken meer gebruik van woorden zoals 'mij', 'mijn' en 'ik' en hanteren een negatievere taal in vergelijking met hun gewone collega's. Daarnaast kwam in het onderzoek eveneens naar voren dat werknemers minder de taal van hun collega's gaan nabootsen in e-mails wanneer zij een 'insider aanval' aan het plannen zijn.
Deze daling in 'nabootsing', dat een sociale afstand impliceert, nam zelfs toe over tijd, waardoor het bij het einde van het experiment mogelijk was om 92.6 procent van de mensen met slechte bedoelingen te identificeren.
"Onze analyse vond subtiele, maar duidelijk onderscheidende verschillen tussen e-mails van probleemwerknemers en die van hun collega's", aldus professor Taylor. De onderzoekers concluderen dat hun bevindingen aantonen hoe taal een indirecte manier kan zijn om kwaadwillige mensen te herkennen.
(nm) – Bron: Phys.org
8 augustus 2013zo groot is de kans dat een e-mail leugens bevat...
‘Cybercriminaliteit zal de komende jaren een steeds grotere vlucht nemen’, aldus trendwatcher Adjiedj Bakas, auteur van het boek ‘Het Einde van de Privacy’.
Bedrijven die twijfelen aan de betrouwbaarheid van sollicitanten, kunnen voortaan terecht bij de valideringstechnologie van David Goldenberg..
Tegenwoordig kan je niemand meer vertrouwen, zelfs je eigen personeel niet. Winkelpersoneel zou voor maar liefst 1.381 euro aan goederen stelen.
De wereld vindt dagelijks nieuwe toepassingen voor robots en Artificiële Intelligentie (AI). Raken de robots straks ook aan jouw job?
Wie meer tijd op kantoor besteedt, wordt sneller bij zaken betrokken. Dat schept meer kansen om te stijgen op de carrièreladder...
We vroegen aan een Vlaamse copiloot in het Midden-Oosten hoeveel hij verdient en wat zijn job precies inhoudt...
Het HR-team van waterzuiveraar Aquafin werd verkozen tot HR-ambassadeur 2021-2022. Een eretitel die de organisatie een jaar lang mag dragen.
Voor werkgevers kondigt 2023 zich uitdagend aan. Salaris blijkt voor kandidaten dé reden om de stap naar een nieuwe werkgever te wagen. Al is loon niet alles.