Ongewenst gedrag
Vorige

1 van 239

Volgende
Volgend artikel:

Niet-rokers krijgen 6 dagen extra vakantie

Winkelpersoneel steelt voor 1.381 euro aan producten

Tegenwoordig kan je niemand meer vertrouwen, zelfs je eigen personeel niet. Dit blijkt uit een onderzoek naar diefstal in winkels. Winkelpersoneel zou voor maar liefst 1.381 euro aan goederen stelen. Dit blijkt uit de Diefstalbarometer van het centrum Global Retail Theft, gesponsord door Checkpoint Systems.
#

In de periode van juli 2010 tot juni 2011 werd er bij 1.187 handelaars uit België en Luxemburg een verlies van 6,5% opgemeten. Dit verlies werd veroorzaakt door leveranciersfraude, administratieve fouten, en winkeldiefstal door klanten en personeel. Allemaal goed voor een inkomstenverlies van 915 euro, meldt het Centre for Retail Research.

Groot verlies

Kijken we naar de internationale ranking, dan doet ons land het niet zo best. België staat op de zesde plaats en scoort het slechts van alle West-Europese landen. Spreken we in getallen, dan zien we dat 1,47 procent van de totale verkoop het afgelopen jaar naar derving ging, de verzamelnaam voor het verlies dat een winkel lijdt door diefstal, fraude en fouten in de administratie. Bovenaan prijken landen als India, Rusland en Marokko. Het kleinste verlies werd opgetekend in onze buurlanden, Duitsland en Oostenrijk.

Personeel, de grootste dieven

Niet alleen klanten maken zich schuldig aan derving, ook het eigen winkelpersoneel kan er wat van. 50,5 procent van het winkelpersoneel is verantwoordelijk voor derving. Het gemiddelde gestolen bedrag door personeelsleden (1.381,4 euro) ligt zelfs 14 keer hoger dan diefstal door klanten (93,85 euro).

Meest gestolen producten

  • Kleding- en accessoires
  • Cosmetica, parfum, gezondheids- en schoonheidsproducten
  • Auto-onderdelen, ijzerwaren, doe-het-zelfgereedschap, bouwmateriaal

Minst gestolen producten

  • Sterke drank, wijn en bier
  • Schoenen, sportkledij en sportartikelen
  • Elektrische en elektronische producten, computers

Criminaliteitstax

Dat het niet alleen een verlies is voor de handelaars, blijkt uit de criminaliteitstax. Deze tax is in het leven geroepen om de kosten van de winkelcriminaliteit te dekken en houdt in dat Europese gezinnen jaarlijks gemiddeld 219 euro moeten betalen. Je zou dus wel kunnen stellen dat het de eerlijke klanten zijn die moeten opdraaien voor de dieven uit onze maatschappij.

(mw) – Bron: Centre for Retail Research en Checkpoint System 

19 oktober 2011
Anderen bekeken ook