Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 830

Volgende

Een goed idee? Hoe vertel je het aan je baas?

23 februari 2011
Vandaag de dag zit iedereen op Facebook. Je vrienden, je favoriete merken, je buurtwinkel en zelfs je oma. Alleen jouw bedrijf blijft achter. Hoog tijd om daar iets aan te doen, denk jij. Maar hoe vertel je dat aan je baas?
goed idee

Wanneer je denkt dat je een goed idee hebt, is het zeker de moeite waard om dat idee ook met de leiding van je bedrijf te delen. Toch is dat niet altijd even gemakkelijk. Het delen van je ideeën houdt altijd een risico in, want voor hetzelfde geld wordt je voorstel afgeschoten.

Ziehier zeven tips die je helpen om de kwestie aan te kaarten bij je baas:

 1. Stel jezelf de vraag: is dit idee goed voor de zaak?
  Er is wel degelijk een verschil tussen een origineel maar relatief nutteloos idee en een idee dat je bedrijf daadwerkelijk vooruit helpt. Zorg dus dat je de voordelen van je idee goed hebt afgewogen en maak een overzicht van de resultaten die je verwacht.

 2. Denk vooruit
  Je wil het niet meemaken dat je baas jouw idee binnen de vijf minuten met de grond gelijk maakt. Zorg er dan ook voor dat je over voldoende achtergrondinformatie beschikt om een antwoord te kunnen geven op al zijn of haar potentiële vragen en opmerkingen. Bereken van tevoren hoeveel jouw idee zal kosten en hoeveel het zal opbrengen. Kijk ook naar de effecten op lange termijn.

 3. Verbind jouw idee met de bedrijfsmissie
  Als je goed op de hoogte bent van de missie, de waarden en de doelstellingen van jouw organisatie, dan is het gemakkelijker om je ideeën in dat kader te integreren. Dat zal er op zijn beurt voor zorgen dat jouw voorstellen beter en sneller ingang vinden bij de bedrijfsleiding.

 4. Hou rekening met je baas
  Aarzel niet om aan je baas duidelijk te maken in welke zin jouw idee voordelig kan zijn voor hem of haar, voor de oversten van je baas en voor het bedrijf als geheel. Hou rekening met zijn of haar interesses wanneer je je voorstel uit de doeken doet. Wees wel voorzichtig dat je niet vervalt in manipulatie, want dat kan je carrière ernstig in gevaar brengen.

 5. Wacht op het juiste moment
  Wie komt aandraven met een leuk idee in het midden van een plotse crisis, zal zijn idee niet naar waarde geschat zien – tenzij het idee een snelle oplossing kan bieden voor die crisis. Als je een goed voorstel hebt, wacht dan tot de storm gaan liggen is en er meer tijd is om je plannen te bespreken en uit te werken.

 6. Begin met het aankaarten van een probleem
  Speel in op de zorgen van de bedrijfsleiding door aan te geven dat je misschien een oplossing kan bieden voor een probleem waar jouw organisatie al een tijd mee te kampen heeft. Op die manier heb je onmiddellijk de aandacht van je baas te pakken. Leg uit hoe jij denkt dat het probleem in kwestie aangepakt kan worden.

 7. Wees zelfzeker
  Als je onzeker overkomt, lijken je ideeën meteen een stuk minder sterk. Straal zelfvertrouwen uit en geloof ook zelf in je voorstellen.

 

(mo)  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook