Ontslag nemen
Vorige

1 van 99

Volgende
Volgend artikel:

Door duurder leven geven steeds meer mensen hun ontslag

Krijg jij een tegenaanbod bij ontslag?

Uit onderzoek van het gespecialiseerde rekruteringsbedrijf Robert Half bij 200 Belgische HR-managers blijkt dat werkgevers vaak een tegenaanbod doen wanneer werknemers het bedrijf willen verlaten.
#

Twee derde van de HR-managers in België (66 procent) zegt een tegenvoorstel te doen wanneer een medewerker aantoont dat hij niet langer bij het bedrijf wil werken. Dit aanbod hangt vaak samen met de specifieke implicaties die het vertrek van het personeelslid zouden kunnen hebben.

De beste retentiestrategie?

Op de vraag "Als een medewerker zijn/haar ontslag zou geven, onder welke omstandigheden zou u dan een tegenvoorstel doen om hem/haar toch bij het bedrijf te houden?" antwoordden de ondervraagde HR-managers het volgende:

Grafiek tegenaanbod

“Wanneer werkgevers een medewerker niet graag zien vertrekken, is het logisch dat ze een tegenaanbod doen in de hoop de werknemer in het bedrijf te houden. Veel managers vrezen dat het vertrek de workflow zal vertragen of de service naar klanten toe zal verminderen. Toch is dit niet vaak de beste retentiestrategie op lange termijn. Veel werknemers die een tegenaanbod aannemen, verlaten enige tijd later toch nog het bedrijf”, aldus Frédérique Bruggeman, Managing Director Robert Half Belux.

Bedrijfscultuur

Om werknemers aan een bedrijf te binden is er vandaag dus meer nodig dan alleen een aantrekkelijke verloning. Ook een goede bedrijfscultuur waar iedereen zich erkend en beloond voelt is cruciaal. Bijna de helft van de HR-managers kiest voor extra opleiding en ontwikkeling (45 procent) als personeelsretentiestrategie en 43 procent kiest voor flexibele werkuren.

“Je medewerkers ondersteunen in hun carrière is een heel krachtig signaal. De meeste werknemers schakelen liever over naar een andere functie dan vastgeroest te zitten in een uitzichtloze job. Als manager je medewerkers vrijheid en vertrouwen geven, zorgt dan weer dat werknemers loyaler zijn naar het bedrijf toe. Uiteraard is een salaris ook belangrijk. Bedrijven waarbij de lonen, bonussen en voordelen iets boven het gemiddelde liggen en die rekening houden met de andere retentiemaatregelen, zullen waarschijnlijk niet zo snel een tegenaanbod moeten overwegen.”

(nm)  

6 mei 2014
Anderen bekeken ook