Gezondheid
Vorige

1 van 710

Volgende
Volgend artikel:

330.000 werknemers vertonen symptomen van burn-out

Jouw geheime wapen in 2021? Intuïtie!

Vrouw denkt na en volgt intuïtie
Je baas staat op het punt een drastische beslissing te nemen, maar je voelt meteen dat de gevolgen dramatisch zullen zijn. Herkenbaar? Dat is je buikgevoel dat tegen je spreekt. En in tegenstelling tot wat veel mensen denken, is je intuïtie bijzonder krachtig.

Iedereen heeft ooit in z’n leven al van die momentjes gehad waarop men gewoon wíst wat er stond te gebeuren. Dat je je hand er zelfs voor in het vuur zou steken en je achteraf gelijk kreeg. Dat noemen we het buikgevoel. Maar in een wereld waar ratio belangrijker is dan ooit en emoties synoniem staan voor zwakte, is er voor dat buikgevoel zelden plaats.

Toch kan je intuïtie op beslissende momenten voor de grote redding zorgen. Dat weten topmanagers als geen ander. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de leiders hun ‘zesde zintuig’ gebruiken om crisissen het hoofd te bieden. Vertrouwen op het buikgevoel is dus niet alleen voor zweverige types die geloven in het lot.

Doe de test: Hoe emotioneel intelligent ben jij?

Onbewust denken

De intuïtie valt zelfs neurologisch te verklaren. Het woord is afkomstig uit het Latijn en betekent letterlijk ‘innerlijk weten’: kennis die we hebben zonder er bewust over na te denken.

Het menselijk brein is een meester in patronen herkennen en opslaan. Werkelijk alles uit je leven, zelfs de dingen die je niet bewust hebt meegemaakt, liggen vast in je hersenen. Uit die immense verzameling ontstaat je intuïtie. Stel dat iemand een uitspraak doet of je in een netelige situatie belandt, dan zoekt je brein meteen naar eerder opgeslagen gevoelens en ervaringen.

Hoewel intuïtie perfect neurologisch verklaarbaar is, denken we nog vaak dat het gaat om een irrationele, emotionele reactie. Daarom spreekt bestsellerauteur Malcolm Gladwell in zijn boek ‘Blink: The Power of Thinking without Thinking’ liever over het ‘onbewuste denken’: denken dat volkomen rationeel is, maar sneller gaat en wat mysterieuzer werkt.

Extra: 12 denkfouten die rationele beslissingen verhinderen

Gut feeling

Nog niet helemaal overtuigd? Uit neurobiologisch onderzoek blijkt dat een complexe communicatie tussen het darmstelsel en het limbische (oer)brein essentieel is voor de besluitvorming. Simpeler gezegd: je darmen kunnen terugkoppelen wat je gevoel over iets is. Vandaar dus de term ‘buikgevoel’, of het Engelse ‘gut feeling’.

Je intuïtie kan je dus helpen om met anderen om te gaan, gevaar beter in te schatten, oplossingen te bedenken, complexe situaties te overzien, je creativiteit verder te ontwikkelen en beslissingen te nemen. Zo leerden Amerikaanse mariniers om beter gebruik te maken van hun intuïtie, om in het heetst van de strijd onmiddellijk actie te kunnen ondernemen.

Lees ook... Niet vergeten bij sollicitaties: je buikgevoel

Maar het is niet omdat je intuïtie een krachtig gereedschap kán zijn, dat je de logica volledig overboord moet gooien. Wie succesvol wil zijn, kiest niet tussen het hoofd en het hart, tussen lopen op één been of kijken met maar één oog. Ze putten uit alles wat ze hebben: intuïtie én ratio.

(dt/em) - Bron: Intermediair

17 februari 2021
Anderen bekeken ook