Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 422

Volgende
Volgend artikel:

De verschillen tussen statutairen en contractuelen

Je voorbereiden op een jobbeurs? Dat doe je zo

Voorbereiding Jobbeurs
Trek je weldra naar een fysieke jobbeurs? Een goede voorbereiding is key! In dit artikel serveren we een waslijst aan tips om je voor te bereiden. We leggen ook uit wat je best meeneemt, waar je op de beurs zelf op moet letten en hoe je achteraf nog kan scoren.

Wil je een namiddag met hr-verantwoordelijken en recruiters van verschillende bedrijven praten? Dan is een jobbeurs een ideale zet. Je krijgt er de kans om op korte tijd indruk te maken op meerdere werkgevers. Misschien levert het je wel de job van je dromen op. Maikel Van Geert van Jobat schotelt je met plezier een reeks handige tips en tricks voor.

ZO BEREID JE JE VOOR

1. Poets je cv op en bekijk het aanbod

De allereerste stap: registreer je online voor de jobbeurs en maak meteen ook een profiel aan. “We bevelen warm aan om je cv te uploaden. Via een code kun je je gegevens dan heel eenvoudig uitwisselen op de beurs zelf. Heb je al een Jobat-profiel? Kijk dan zeker na of je je cv hier en daar nog wat moet oppoetsen”, vertelt Maikel Van Geert.

Word gevonden door werkgevers! Plaats nu je CV op Jobat

“Bekijk vervolgens het aanbod. Liefst met een open blik. Misschien zit er wel een bedrijf bij waar je nooit eerder van gehoord hebt … Het kan perfect dat jij volledig voldoet aan hun noden en wensen. Grote ondernemingen zijn interessant omdat ze een uitgebreid vacatureaanbod hebben, maar kleinere kmo’s hebben ook heel wat troeven.”

2. Schrijf je eigen elevator pitch

Er heerst dan wel een war for talent, maar er lopen veel kandidaten op een jobbeurs rond. Zorg dus dat je eerste indruk meteen goed zit. Hoe? Lijst je talenten op en weet wat je aan de recruiters wilt vertellen. “Vermijd clichés en durf eruit te springen. Lees je eventueel ook al wat in. Je valt op als je al weet wat een bedrijf exact doet. Denk ook al eens na over de vragen die je wil stellen.”

Een elevator pitch: wat, hoe en waarom?

OP DE DAG ZELF

3. Verzorgde indruk

Een Jobat-jobbeurs is verschillende uren geopend. Het drukste moment? Net na de opening. “Als je enkele beursstanden bezoekt, moet je toch al snel rekenen op zo’n twee uurtjes ter plaatse. Wil je ook inspiratiesessies of workshops volgen, dan kan het zelfs wat langer duren”, gaat Maikel Van Geert verder.

“Wie op voorhand geregistreerd is, kan met behulp van een digitaal of papieren toegangsticket meteen binnen. Een professionele, verzorgde look is – afhankelijk van de sector waarin je aan de slag wil – aangeraden. Overdressed zijn is uiteraard niet nodig, maar een jogging of slobbertrui met ophefmakende tekst laat je beter thuis. Nog een tip: stop geen kauwgom in je mond!”

4. Cv’s en zo

Als je een compleet Jobat-profiel hebt, kunnen de recruiters je cv digitaal opvragen. Uiteraard is er niets mis met een papieren versie. Maak je één cv voor alle bedrijven? Zorg dan dat je zoveel mogelijk van je prestaties en vaardigheden meegeeft.

Wil je je cv afstemmen op elk bedrijf? Zorg dan dat die in lijn is met een open vacature of de informatie die je vond tijdens je research. Wil je aan de slag in de creatieve sector? Dan is een portfolio of een website waarnaar je kan refereren ook handig.

Lees ook: Hoe je voorbereiden op een virtuele jobbeurs?

NA DE JOBBEURS

5. Juiste verwachtingen

“De juiste verwachtingen scheppen de beste resultaten. Denk dus niet dat je met een ondertekend contract naar huis trekt. Dat gebeurt, maar het is eerder een unicum. Een bezoek aan een jobbeurs is de eerste stap in een belangrijk proces. Je legt contacten en leert bedrijven en recruiters kennen. Laat alles even bezinken en neem enkele dagen later proactief contact op om te informeren. Misschien leidt het wel tot een sollicitatiegesprek en een nieuwe job.”

6. Haal alles uit je Jobat-profiel

Levert de jobbeurs niet meteen een werkplek op? Niet getreurd. “In slechts enkele muisklikken maak je van je cv een volwaardig Jobat-profiel. Op die manier kun je interessante jobs of bedrijven opslaan en job alerts instellen.”

Heb je al een job en wil je weten hoe goed je in de markt ligt? Ook dan is een jobbeurs aangewezen. De meeste jobbeurzen zijn ook nog na de kantooruren nog geopend. Je hoeft dus geen verlofuren in te zetten om even binnen te springen!

Jobat organiseert verschillende jobbeurzen: bekijk hier het overzicht

(em)

je-voorbereiden-op-een-jobbeurs-dat-doe-je-zo 20 november 2021
Anderen bekeken ook