VIDEO: Werken als een hamster in een rad
Staande bureaus zijn hip, maar dit nieuw bureauproject gaat nog verder. Terwijl je werkt aan je bureau, wandel je in een uitvergroot hamsterrad.
In het bedrijfsleven zijn wandelvergaderingen een trend, alleen zijn er niet zo gek veel managers die ze consequent inplannen. Peggy Michiels dus wel. Als manager procesondersteuning bij waterzuiveraar Aquafin leidt ze een team van achttien projectassistentes. En voor elk van hen plant Peggy drie meetings: een planningsgesprek, een tussentijds gesprek én een terugblik- of evaluatiegesprek. “Ik zet bij de meeting request altijd het verzoek om sneakers of laarzen mee te brengen, afhankelijk van het weer en seizoen”, vertelt Peggy. “Alleen als het echt afschuwelijk weer is, vergaderen we binnen of op een ander moment.”
Redenen zijn er te over. “Ons team zit meestal binnen én op een stoel. Wandelen is dan erg gezond en goed voor onze onderrug. Bovendien hebben de collega’s een job die soms best wat stress met zich meebrengt, mede door regelmatige deadlines voor de projecten. En als het hoofd vol zit, moet je het leeg maken. In die zin zijn wandelvergaderingen ook goed voor je mentale gezondheid.”
De wandelmeeting van Peggy verloopt altijd via een wandelpad in de buurt van het hoofdkantoor van Aquafin. “Heen en terug is dat een uurtje. In het midden staat een bankje, dus als collega’s willen, kunnen ze dan al terugkeren. Niet iedereen is het gewend om lang te stappen. Je moet rekening houden met de fysiek van iedereen.”
Maar er is meer dan fysiek en gezondheid. “Tijdens het verwandelen – zoals ik het omschrijf – zijn mensen ook creatiever. Ze denken veel meer mee”, stelt ze. “Je wandelt zij aan zij, de neuzen staan ook letterlijk in dezelfde richting. Ook als je een minder fijne boodschap moet overbrengen, wat onvermijdelijk weleens gebeurt, komt dat minder confronterend over. Al wandelend vergaderen heeft ook iets ontwapenend.”
“Ik vind het een geweldig initiatief”, stelt Anya Verbeeck, die al vijf jaar in het team van Peggy Michiels werkt en dus al vertrouwd is met het verwandelen. “Ik heb de indruk dat ik tijdens zo’n wandelmeeting vrijer kan praten en meer mijn mening kan zeggen. Door te wandelen, leer je je collega’s op een andere manier kennen”, vertelt Anya. “In een zaaltje vergaderen, vind ik toch minder aangenaam.”
Anya, die ervoor ook al zelf tijdens de middag ging wandelen, is een fan van het eerste uur. “Sommige collega’s hadden er in het begin wat moeite mee, omdat ze het wat informeel vinden. Maar intussen is deze manier van vergaderen wel ingeburgerd binnen ons team”, vindt ze.
Ten slotte een klassieker: hoe moet dat dan met die notities onderweg? Wel, die zijn er niet of amper. “De vergadering wordt altijd voorbereid, en na de meeting/wandeling krijg ik de belangrijkste conclusies in mijn mailbox”, weet Anya. “Na één uur wandelen heb je de onderwerpen ook goed besproken en zitten ze goed in je hoofd.”
Beperk het aantal deelnemers aan een wandelvergadering tot maximaal drie. En eigenlijk is twee, zoals bij de meetings van Peggy Michiels, ideaal. Zo kun je naast elkaar blijven wandelen en elkaar goed verstaan.
Een vooraf uitgestippelde route is aangewezen. Zo kun je je helemaal op het gesprek richten. Bij Peggy Michiels is dat altijd een vaste route in de natuur.
Onderwerpen en informatie worden op voorhand vastgelegd. “Die plannings- en evaluatiegesprekken bereid ik voor. Ik maak de documenten klaar en druk ze af”, vertelt Peggy. “En ook al neem ik altijd een balpen mee, in principe noteer ik niets.”
Wandelvergaderingen blijken vooral geschikt voor one-to-one evaluatiegesprekken of om over ideeën te brainstormen. Besprekingen waarvoor, naast veel deelnemers, ook veel materiaal of documentatie nodig is, hou je beter voor de vergaderzaal.
(William Visterin) - Foto: Frederik Beyens - Bron: MARK Magazine
Staande bureaus zijn hip, maar dit nieuw bureauproject gaat nog verder. Terwijl je werkt aan je bureau, wandel je in een uitvergroot hamsterrad.
Slechts 29,8% van de Belgische werknemers geven aan genoeg te bewegen. Mannen (33%) doen het iets beter dan vrouwen (25,5%).
Je wilt niet weten hoeveel miljoenen euro’s er jaarlijks - alleen al in ons land - verspild worden aan inefficiënte en nutteloze vergaderingen.
België is grotendeels een kenniseconomie, waardoor de zittende beroepen domineren, maar wat doet dat lang zitten nu eigenlijk met ons lichaam?
Heb je vaak last van je rug? Je bent zeker niet de enige. Of je nu de hele dag zittend of staand werk doet, met deze tips vermijd of verminder je rugpijn.
Je kunt in je middagpauze veel leukere, socialere en gezondere activiteiten inplannen dan saai je boterhammetjes oppeuzelen...
De voedingsdriehoek, die kennen we allemaal. Maar sinds kort bestaat er ook de bewegingsdriehoek. Een gezond leven is meer dan gezond en gevarieerd eten.
Werknemers willen vaker van thuis uit werken. En lang leve de technologie! Maar is onze werkplek wel aangepast aan al die veranderingen?
Net zoals je je spieren niet acht uur lang kan opspannen, moet je je brein ook af en toe rust of afwisseling gunnen...