Vorige

1 van 635

Volgende
Volgend artikel:

20% meer zieke werknemers door corona

Wat doet lang zitten met je lichaam?

30 maart 2016
België is grotendeels een kenniseconomie, waardoor de zittende beroepen domineren. Slecht voor de gezondheid, dat weten we nu al wel. Maar wat doet dat lang zitten nu eigenlijk met ons lichaam?

Langdurig zitten zou even ongezond zijn als roken, volgens sommige onderzoekers. Slecht nieuws, vooral voor kantoorwerkers.

Een recent onderzoek toonde aan dat de gemiddelde mens vanaf het moment dat hij wakker wordt tot het moment dat hij of zij terug gaat slapen, deze tijd zo goed als bewegingloos of inactief doorbrengt. Al zittend of liggend, dus. Zij het op kantoor, voor de tv, of tijdens het pendelen. Opgeteld zouden we de helft van onze “wakkere uren” inactief doorbrengen.

Hoewel genoeg rusten belangrijk is, is te lang zitten ongezond. Wat gebeurt er allemaal met ons lichaam als we te lang op onze bureaustoel of in de zetel zitten?

1. Hersenen

Wie lang zit, vertraagd de toevoer van bloed en zuurstof naar de hersenen. Hierdoor denken we minder snel en minder helder. Niet ideaal als je snel op frisse ideeën wil komen. Brainstormsessies hou je dus best na een rondje joggen of al wandelend, zoals Steve Jobs deed. Hou jezelf scherp door af en toe op te staan en wat rond te wandelen of iets helemaal anders te doen.

2. Rug

Wie een slechte houding heeft tijdens het zetten, zal ook sneller rugklachten hebben. Je spieren verslappen namelijk, waardoor je minder stabiel zit en je je rug en de rest van je lichaam dus minder goed recht kan houden. De oplossing is weer om meer te bewegen, want hierdoor komen de wervels los. Zo hebben je bloed en voedingsstoffen de mogelijkheid om je lijf en spieren gezond en op orde te houden.

3. Nek en schouders

Niet alleen je rug kan schade oplopen door een slechte zithouding. Ook je schouderspieren zullen je dankbaar zijn als je deze minder belast door te bewegen en een betere zithouding aan te nemen. Vaak overbelast je je schouders onbewust doordat je ze gespannen opgetrokken houdt en omdat je vaak op een onnatuurlijke manier boven je toetsenbord hangt.

Maar niet alleen je schouders zijn verbonden met je rug, ook je nek deelt mee in de druk. Je houdt je nek vaak verkrampt in dezelfde positie. Lang staren naar dezelfde plek (bijvoorbeeld je laptopscherm) is dan ook loodzwaar voor je halswervels. Slecht voor je fysiek, want die halswervels verbinden je rugwervels met je hoofd.

Probeer de druk dus wat te verlichten door op je houding te letten en te bewegen. Een stoel zonder rugleuning is een goede truc om jezelf een betere houding aan te meten. Zo moet je meer opletten op je houding en je spieren moeten harder werken om recht te blijven, zo verslappen ze niet. Een staand bureau is eveneens een stap in de goede richting. Sta regelmatig recht (om water te halen bijvoorbeeld) en wandel eens tot bij een collega.

4. Benen

Mensen die veel zitten, lopen het risico dat hun botten afslanken. Dat klinkt misschien positief, maar dat is het zeker niet. Botten die afslanken, verliezen ook hun kracht, waardoor je zelf dus minder kracht in je benen hebt.

Maar dat is niet het enige. Als je niet veel beweegt, is er ook een tragere bloeddoorstroming, waardoor veel bloed zich rond je enkels verzamelt en dat leidt tot spataders, gezwollen enkels en zelfs bloedklonters.

Blijf wandelen om dit te voorkomen, ook hardlopen en fietsen zijn een goede activiteit om dit te voorkomen.

5. Organen

Het zijn niet alleen je spieren en wervels die afzien van het lange zitten. Zit je veel, dan vertraag je ook de bloedtoevoer naar de organen. Tegelijk verhoogt wel de productie van insuline. Met allerlei ziektes tot gevolg.

Veelvoorkomende ziektes zijn diabetes en obesitas, maar ook darmkanker zou een gevolg kunnen zijn van te weinig beweging. Net zoals hart- en vaataandoeningen.

Bewegen helpt een goede bloeddoorstroom en doodt kankerverwekkende cellen. Een rondje joggen, een stevige wandeling (met de hond?) of eens gaan fietsen, doen al wonderen. Tijdens je kantooruren kan je ook al wat bewegen door jezelf om het half uur eens volledig uit te rekken.

(sjv) – Bron: Manners 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 15091 andere jobs