Privacy
Vorige

1 van 54

Volgende

Houd de dief! Mag mijn baas me fouilleren?

Een werkgever kan u bij het verlaten van de onderneming inderdaad controleren, maar alleen als er aanwijzingen zijn van diefstal of wanneer hij vermoedt dat u goederen van de onderneming heeft gestolen.
#

Die controle moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo kan een controle alleen maar gebeuren als er redelijke vermoedens zijn dat de werknemer de diefstal heeft gepleegd. Zomaar systematisch iedere werknemer die buiten gaat controleren, kan niet, tenzij met behulp van elektronische detectiesystemen.

Niet om het even wie mag de controle uitvoeren. Alleen erkende externe bewakingsagenten of een interne bewakingsdienst die over de nodige vergunningen beschikt, kunnen dat. De werkgever mag alleen de goederen nazien die u vrijwillig voorlegt en die u bij zich heeft of die in uw auto liggen. Fouillering kan in principe niet.

Vasthouden

U zal ook gevraagd worden om schriftelijk uw toestemming te geven voor de controle. U kunt de controle dus altijd weigeren, maar weet dan wel dat de politie er wellicht zal worden bijgeroepen. In afwachting van de politie, kan de werkgever u zelfs vasthouden. Ook kunnen sancties uit het arbeidsreglement worden opgelegd. Levert de controle bewijs op dat tegen u kan worden gebruikt, dan wordt daarvan een schriftelijk verslag gemaakt waarvan u een kopie ontvangt.

Om te weten of uw werkgever u kan controleren op diefstal, moet u het arbeidsreglement raadplegen. Daarin moet informatie zijn opgenomen over het bestaan en de modaliteiten van de controle - bijvoorbeeld waar de de controle gebeurt - en over de identiteit van de bevoegde personen. Ook de werknemersvertegenwoordigers moeten op de hoogte zijn van de controle.

Kan ik iets doen tegen een controle die niet volgens het boekje is verlopen?

De werkgever die de procedure niet heeft nageleefd, kan een boete oplopen.

U zou kunnen argumenteren dat het bewijs niet tegen u gebruikt kan worden in een juridische procedure. Wordt u naar aanleiding van de controle ontslagen om een dringende redenen zoals diefstal, dan zou u kunnen stellen dat de foutieve controle het bewijs onwettig maakt. Toch is dat geen garantie op succes: meer en meer rechters zijn immers geneigd om toch rekening te houden met het bewijs, ook al is de controle niet volgens het boekje gebeurd.

(Met dank aan Stijn Demeestere, advocaat bij Lydian) 

21 september 2011
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook