Hoeveel ben ik waard?
Vorige

1 van 250

Volgende

Hoeveel zijn De Smurfen waard?

27 september 2011
“Welkom in Smurfenland, een land van pracht en praal.” En dat laatste is nog niet zo uit de lucht gegrepen. In meer dan vijftig jaar tijd hebben De Smurfen de wereld weten te veroveren. En ook nu doen ze het weer met de bioscoopfilm ‘The Smurfs 3D’. Hoeveel zijn de drie-appels-hoge smurfen waard?
De Smurfen

De geboorte van … de smurf

In 1958 zagen de eerste Smurfen, naar de hand van Brusselaar Peyo (Pierre Culliford), het levenslicht in de stripreeks Robbedoes. Hun verschijning betekende meteen de grote doorbraak.

2,8 miljard euro

Dat De Smurfen in 1958 geschiedenis hebben geschreven, is vijftig jaar later nog steeds voelbaar. Heel wat landen vielen voor de charmes van de Belgische Smurfen. Want de stripserie is in maar liefst veertig talen vertaald, goed voor 25 miljoen verkochte kopieën.

Met een waarde van ongeveer 2,8 miljard euro en een jaarlijkse opbrengst van tussen de 3,5 miljoen à 8 miljoen euro, kunnen we niet anders dan te geloven dat De Smurfen nog steeds aanslaan.

Klein figuurtje, grote impact

In 1977 bracht Vader Abraham het ‘Smurfenlied’ uit. Het werd meteen een dikke hit in Vlaanderen en veroverde nadien ook de harten van onze noorderburen. In Nederland was het zelf de best verkochte single van dat jaar: er werden 40.000 exemplaren verkocht.

 

Wat begon met een simpele stripreeks, groeide ooit uit tot een wereldwijde rage. Want ook in andere landen weten ze maar al te goed wie de blauwe tweevoeters zijn. Het gaat zelf zo ver dat ook de iPhone meegaat in het Smurfenverhaal. Alle iPhone gebruikers kunnen de speciale Smurfen app downloaden, waarbij je het Smurfendorp terug moet opbouwen nadat slechterik Gargamel het verwoest heeft. Een gratis spel, dat je weliswaar zuur kan opbreken. Want zonder dat je erbij nadenkt, koop je een kruiwagen voor 45 euro!

250 Zuid-Spaanse Smurfenhuizen

Maar je kan het zo gek nog niet bedenken of het bestaat. Wat dacht je van een echt Smurfendorp? In het Zuid-Spaanse dorpje Júzcar, kregen naar aanleiding van de 3D-film maar liefst 250 huizen een make-over. Voor deze stunt van Sony Pictures was maar liefst 4000 liter verf nodig én heel wat vrijwilligers.

The Smurfs 3D

En ja, ook nu slaat de 3D-film aan. 3 augustus was de release van de film in de Belgische bioscopen, maar Amerika heeft de eerste cijfers van de film al binnen. Tijdens het openingsweekend in Noord-Amerika deed ‘The Smurfs 3D’ het bijzonder goed, met inkomsten van ongeveer 25 miljoen euro.

 

(mw) - Video: youtube.com  

Spaans Smurfendorp
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook