Zelfstandigen en bijberoep
Vorige

1 van 214

Volgende

Hoeveel uur/week klopt een zelfstandige gemiddeld?

werkuren van een zelfstandige
Volledig je eigen ding kunnen doen, geen vervelende baas die in je nek ademt, zélf je werkuren kiezen en massa’s geld verdienen… Voor veel werknemers lijkt een leven als zelfstandige een ideale levensstijl. Maar klopt dit plaatje wel? En hoeveel uur per week klopt een zelfstandige eigenlijk?

24/7

Zelfstandigen werken hard. Een eigen zaak runnen vergt heel wat energie en inzet en het werk is nooit écht af: altijd is er wel een offerte, klant of mail die dringend behandeld moet worden. In het leven van een zelfstandige bestaat er geen 9 to 5, eerder een 24/7.

Het aantal werkuren van een zelfstandige ligt een pak hoger dan die van een werknemer. Belgische zelfstandigen werken gemiddeld 57 uur per week. Een werknemer in loondienst werkt gemiddeld 39 uur per week.

Nog een opvallende vaststelling: mannelijke Nederlandstalige zelfstandigen werken het meest: 59 uur per week, vrouwelijke en Franstalige zelfstandige werken gemiddeld 54 uur per week.

Dat blijkt uit de zelfstandigenbarometer van Securex i.s.m. de Universiteit Gent die een steekproef hield bij meer dan 400 Belgische zelfstandigen.

Grafiek: aantal gewerkte uren per week

Rozengeur en maneschijn ...

De kick van het zelfstandig ondernemen maakt ons gelukkig! Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek (2018) van de UGent i.s.m. Securex en levensverzekeraar NN. Voor zelfstandigen maakt de job 1/5de uit van hun geluk, 3 keer zo veel dan bij ambtenaren. Zelfstandige worden, waar wachten we nog op?

... of kommer en kwel?

De vele werkuren van de zelfstandige heeft wel gevolgen. “Zo vindt 4 op 5 zelfstandigen dat die werklast de balans tussen werk en privé grondig verstoort. Hoe langer je als zaakvoerder een zaak runt, hoe schever de balans. Starters daarentegen ondervinden minder stress dan gemiddeld: zij zitten nog volop in de ontdekkingsfase van hun leven als zelfstandige en hebben nog geen personeel in dienst”, vertelt Hermina Van Coillie, HR Research Expert bij Securex.

Stresstest

71% van de Nederlandstalige zelfstandigen en 59% van de Franstalige zelfstandigen ondervindt stress door hun statuut. Ter vergelijking: bij werknemers in loondienst ligt het percentage een pak lager: 53%.

De oorzaak van die stress ligt voor de hand: wie zelfstandige wordt, neemt de professionele regie zélf in handen. De vele administratie, financiële onzekerheid en afhankelijkheid van klanten kunnen voor de nodige mentale hoogspanning zorgen.

Conclusie: zelfstandigen moeten uit het juiste hout gesneden zijn om de verantwoordelijkheid, onzekerheid en uitdagende werk-privébalans aan te kunnen.

Prof. Dr. Frederik Anseel, Ugent: “De laatste jaren zien we dat steeds meer mensen een eigen zaak willen opstarten of een zelfstandig statuut overwegen als alternatief voor een klassiek werknemersstatuut. Meer flexibiliteit en autonomie lijken hierbij heel aantrekkelijk. Dit onderzoek waarschuwt echter dat werken als zelfstandige niet altijd rozengeur en maneschijn is; er worden veel uren geklopt, het gezinsleven kan eronder lijden en de stressniveaus kunnen soms beduidend hoger zijn dan in gewone jobs.”

Verstandig zelfstandig

Zelfstandigen zijn vaak erg gepassioneerd door hun zaak en dat maakt hen gelukkig… en kwetsbaar. Wie het heilige, professionele vuur voelt branden, denkt niet altijd aan een broodnodige adempauze. Tijd nemen om jezelf op te laden is een noodzakelijk iets, het maakt je als zelfstandige ook alleen maar beter. Wie minder dan 60 uur werkt per week en minstens 20 vakantiedagen neemt per jaar, heeft beduidend minder werkstress. Ook dat is een keuze die je als zelfstandige zélf kan maken.

(mr) - Grafiek: Securex

17 juni 2020
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook