Wettelijk pensioen
Vorige

1 van 69

Volgende
Volgend artikel:

Het pensioen van een hoofdinspecteur van politie: 3.800 euro bruto

Hoeveel euro kost een zorgeloze oude dag?

Wil je gerust op pensioen kunnen gaan, dan zal je waarschijnlijk een deftige spaarpot moeten aanleggen. Veel mensen doen daarom aan pensioensparen, maar naar welk bedrag moet je nu eigenlijk toewerken om zonder financiële zorgen van je oude dag te kunnen genieten?

De organisatie Immotheker-Finotheker zocht uit hoeveel je moet gespaard hebben als je dezelfde levensstandaard wil bewaren tijdens je pensioen. Een fors bedrag, zo blijkt.

Loon-pensioenverhouding

John Romain van Immotheker-Finotheker rekende uit dat werknemers toch wel zo’n 80% van hun laatste loon nodig hebben om rond te komen. Iets dat met enkel het wettelijk pensioen niet haalbaar is, behalve voor bepaalde ambtenaren.

CHECK: Hoeveel pensioen zal jij krijgen?

Werknemers uit de privésector zien al snel 30% tot 50% van hun nettoloon afgeknipt wanneer ze op pensioen gaan. Hierdoor houden ze te weinig over. John Romain schat dat werknemers hierdoor veel te weinig pensioen hebben. Hij rekende uit dat mensen met een nettoloon van 2.500 euro, daar zo’n 1.400 euro pensioen aan overhouden. Volgens hem 600 euro te weinig in verhouding met hun vroegere loon.

Financiële reserve

Het uiteindelijke bedrag dat je nodig hebt om je levensstandaard te bewaren, hangt natuurlijk af van de situatie. Maar geschat wordt dat een werknemer een financiële reserve van zo’n 150.000 à 447.000 euro gespaard zou moeten hebben.

EXTRA: 7 tips om een mooi pensioen op te bouwen

Oplossing

Zo vroeg mogelijk beginnen sparen voor een extra pensioen, lijkt de enige oplossing volgens Romain. 75% van de werknemers in de privésector heeft dan wel een groepsverzekering, deze levert lagere rendementen op dan ooit tevoren en dekt de lading dus niet.

Volgens hem zal er dus sowieso minder overblijven voor het nageslacht en zal er ook rekening moeten gehouden worden met de stijgende kost van de zorg. Een doembeeld of eerlijke voorspelling, een speciaal spaarpotje voor het einde van je carrière, lijkt in deze pensioenonzekere tijden geen onverstandige zet.

Goed om weten... Zo bereken je hoeveel pensioen je zal krijgen

(sjv) - Bron: Express Business

20 november 2018
Anderen bekeken ook