Langer werken
Vorige

1 van 60

Volgende
Volgend artikel:

Met pensioen en toch aan de slag blijven

5 alarmsignalen: hou jij dit werk vol tot aan je pensioen?

werken tot aan je pensioen
Je herkent vast momenten dat je je gefrustreerd voelt op het einde van de dag. Je komt thuis en reflecteert hoe je dag is geweest: “Ga ik zo verder tot aan mijn pensioen?”

Met het – wedden? – jaarlijks optrekken van de pensioenleeftijd zullen we moeten werken tot … ? Vandaar dat het cruciaal is om datgene waar je dagelijks mee bezig bent af en toe eens serieus in vraag te stellen.

“Wil ik dit echt blijven doen tot aan mijn pensioen?”

"Je blijft een poosje aanmodderen en leeft met hoopvolle gedachten: 'morgen gaat het beter, morgen is een nieuwe dag, ik mag best tevreden zijn, er zijn mensen die het met veel minder moeten doen en nog meer van die blabla-gedachte", snijdt ondernemerscoach Sabine van Meenen het onderwerp aan. "Pas als je verlangen - of je pijn – zo groot wordt, dan pas durf je iets te ondernemen. Wacht niet tot je burn-out of bore-out de kop opsteekt!"

Deze 5 signalen zijn de alarmbellen die aangeven dat je best even kan stilstaan met wat je doet …

Alarmbel 1: Je voelt geen passie (meer)

Wat is precies met passie werken en ondernemen? Passie is het brandend vuurtje in jezelf voelen dat je met volle goesting dingen doet. Je kunt je talenten uiten en hebt zin in dingen doen. Dit geeft je energie en plezier. Dit straal je uit naar je omgeving. Er zullen altijd routinetaken zijn die minder leuk zijn, doch die ook moeten gebeuren. Als je passie slechts op 20% staat dan wringt er iets.

Passie geeft energie en dit voel je tot diep in je vezels. Als je moe, futloos en uitgeblust bent dan is het hoog tijd om zaken onder de loep te nemen.

Alarmbel 2: Je werk klopt niet met wat belangrijk voor je is

Ken jij de belangrijkste waarden in je leven? Wat is voor jouw superbelangrijk? De antwoorden op deze vragen zijn je waarden waarnaar je leeft. Voorbeelden zijn: verbinding, openheid, vertrouwen, vrijheid, liefde, humor enzovoort. Deze waarden bepalen de belangrijke keuzes die je neemt in je leven.

Stel dat je weken in het buitenland zit voor je werk en de work-life balans voor jou superbelangrijk is en je je kinderen en/of partner constant moet missen dan zal dit op termijn gaan knagen.

Alarmbel 3: Je geeft meer dan dat je krijgt

Elke dag werk je hard en naarstig. Zelfs met overwerk geraak je nog niet door je werk. Je slooft je uit voor klanten, medewerkers en collega’s. Je inspanningen en prestaties zijn niet in verhouding met wat je ervoor terugkrijgt of echt verdient. Dit kan onder de vorm van waardering, geld, voldoening of een eenvoudig schouderklopje zijn.

Verdien jij zoals zou moeten? Vergelijk je loon met dat van anderen dankzij het Jobat Salariskompas

Trek je stoute schoenen aan en durf te vragen naar een hogere prijs voor je dienst, opslag of positieve feedback. Vind je weinig gehoor naar je vraag? Dan wordt het wellicht tijd voor verandering.

Alarmbel 4: Je leidt liever dan dat je volgt

Van nature beslis jij graag wat je wanneer uitvoert. Je kunt zelfstandig werken en verantwoordelijkheid nemen én dragen. Je hebt het lastig als iemand je constant controleert en zegt wat je nu moet doen. Wellicht ben je meer leider dan dat je volger bent.

Op termijn wringt dit. Ga op zoek naar een leidinggevende rol of word je eigen baas en leef het leven dat bij je past.

Alarmbel 5: Je houdt van transformatie

Alles verandert en transformeert constant. Het leven is verandering: seizoenen, mensen, omgeving, technologie … alles verandert. Dit is een natuurlijk fenomeen. Als jij hiervoor openstaat dan ga je makkelijker om met die veranderingen, dan lost angst en onzekerheid op als sneeuw voor de zon. Als jij veranderingen en afwisseling prettig vindt en het is elke dag dezelfde sleur en routine, dan wordt dit op termijn lastig voor je. Hoog tijd dus voor een nieuwe uitdaging!

"Wacht niet tot je pensioen om de dingen te doen die je leuk vindt. Straks mogen we maar op ons 100ste met pensioen! Zet vandaag de dingen in de wereld waarvan jij droomt. Het is zonde van je talent(en) mocht je blijven wachten", besluit van Meenen.

Go for happy! Start je zoektocht naar een nieuwe job, op jouw lijf geschreven...

(svm)

Sabine van Meenen helpt dienstverleners gefocust groeien naar een mooie omzet, fijne klanten met meer vrijheid. Sabine werkt met eenvoudige methodes, heldere strategieën en krachtige mindshifts. Met passie, lef en vertrouwen onderneem je slimmer, georganiseerder en resultaatgerichter.

26 november 2020
Anderen bekeken ook