50-plussers
Vorige

1 van 82

Volgende
Volgend artikel:

55-plussers zijn gelukkiger dan jongere collega’s

74-jarige blijft aan de slag als bewakingsagent: 'Langer werken is financieel niet aantrekkelijk genoeg'

"In deze lijn van werk heb je vaak diplomatiek talent nodig. En dan komt ervaring van pas.” (Ann Buysse, hr-manager Securitas)
Langer werken? Geen probleem voor Krin De Jonge. Deze 74-jarige ex-marketeer is al zeven jaar aan de slag bij Securitas, als bewakingsagent. "Het loon is mooi meegenomen, maar ik voel me er vooral mentaal en lichamelijk goed door."
"In deze lijn van werk heb je vaak diplomatiek talent nodig. En dan komt ervaring van pas.” (Ann Buysse, hr-manager Securitas)

Krin De Jonge is 74 jaar en werkt deeltijds bij Securitas als bewakingsagent. "De hele dag thuiszitten, is niets voor mij. Na mijn pensioen zocht ik iets om me bezig te houden. Dat heb ik hier gevonden. Securitas heeft veel shifts van korte duur, een uur of vijf. De meeste mensen vinden dat niet zo leuk. Ze doen liever langere shifts. Voor mij zijn die jobs van een paar uur perfect. En ik blijf er lichamelijk en geestelijk gezond door."

Krin werkt al zeven jaar bij Securitas volgens dat regime. Momenteel werkt hij tussen de 50 en 70 procent. "In de toekomst wil ik wat afbouwen, maar nu gaat het nog prima."

Luiertape

Hij is niet de enige gepensioneerde die bij de bewakingsfirma aan de slag is. Het aandeel 'oudere' werknemers bij Securitas ligt sowieso redelijk hoog. "30 procent van onze 5.200 medewerkers zijn 50-plussers", zegt hr-manager Ann Buysse. "We werven die heel bewust aan omdat die mensen meer levenservaring hebben. In deze lijn van werk heb je vaak diplomatiek talent nodig. En dan komt ervaring van pas. De tijd van de kleerkasten aan de deur is voorbij. We willen dat onze medewerkers in dialoog kunnen gaan en dat ze de nodige maturiteit aan de dag weten te leggen."

Securitas verwacht van zijn gepensioneerde werknemers verder exact hetzelfde als van de andere collega's: flexibiliteit, klantvriendelijkheid en een alerte ingesteldheid.

Voor Krin is zijn job een carrièreswitch van 180 graden. Voor zijn pensioen heeft hij er een lange carrière in sales en marketing opzitten. "Ik ben marketingdirecteur voor de Benelux geweest, maar mijn werk heeft me ook in Japen, Korea en Taiwan gebracht. Je raadt nooit voor welk product dat was: zelfklevende tape voor luiers. Dan is deze job inderdaad helemaal iets anders (lacht)."

Avondwerk

De laatste jaren van zijn carrière was Krin zelfstandig consulent, onder andere voor de Europese Unie in ontwikkelingslanden.

Twee jaar nadat hij met pensioen was, is hij zichzelf gaan voorstellen bij Securitas. Of ze geen gepensioneerde mensen wilden aannemen die nog deeltijds willen werken?

"Mijn eerste job was van maandag tot vrijdag, van 17 tot 23 uur: pakketten screenen. Nu doe ik vooral receptiewerk, meestal 's avonds. Het loon is mooi meegenomen, al word je als gepensioneerde wel zwaar belast. Ik hoor de regering voortdurend zeggen dat ze mensen langer wil laten werken. Wel, dan zou ze dat best financieel een stuk aantrekkelijker maken."

(wv) – Foto: (bd) 

22 juli 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook