Waar vind ik jobs?
Vorige

1 van 858

Volgende
Volgend artikel:

Werken als thuisverpleegkundige bij het Wit-Gele Kruis: “Niets zo mooi als mensen in hun eigen omgeving en op hun voorwaarden verzorgen”

6 techniekers die minder in het oog lopen: van liften tot wegen

onderhoudstechnicus lift
Klassieke knelpuntberoepen in technische jobs, zoals de onderhoudsmecanicien of de koeltechnieker, die kenden we al. Maar er zijn ook technische jobs die misschien minder in de kijker lopen, maar toch heuse knelpunten zijn. Zoals deze zes.

We vallen voor deze lijst terug op veelgevraagde jobprofielen bij Jobat, en we matchen die met de knelpuntberoepenlijst van arbeidsbemiddelaar VDAB. Met de focus op de gevarendriehoek in die lijst: zwaar knelpuntberoep.

1. Wegenwerker

Mensen die werkzaamheden uitvoeren voor de aanleg of reparatie van wegen en paden zijn veelgevraagd. Wegenwerker is een knelpuntberoep omdat de arbeidsomstandigheden niet altijd evident zijn. Het is fysiek best zwaar en je moet je job soms ’s nachts en tijdens weekends uitvoeren om de verkeershinder te beperken. En dat vaak in regen en wind.

Voel jij je geroepen? Deze werkgevers zoeken momenteel een (m/v) wegenwerker...

2. Kraanbestuurder

Bij kraanbestuurders denken we meteen aan grote bouwwerven of het laden en lossen van containers. Ze besturen zware machines voor goederenbehandeling, zoals portaalkranen of brugkranen. Kraanbestuurders brengen de kraan vaak ook naar de locatie en stellen ze daar op. Naargelang het soort kraan hebben ze diverse bekwaamheidsattesten nodig.

Voor het transport is dan weer iets als een CE-rijbewijs vereist. Zoals met wel meer technische jobs kan de uitstroom uit scholen en opleidingen de stijgende vraag naar kraanbestuurders momenteel niet volgen.

Is de job van kraanbestuurder iets voor jou? Bekijk de openstaande vacatures...

3. Brandertechnicus

Een brandertechnicus regelt, onderhoudt en herstelt branders, een job waarvoor eveneens specifieke certificaten (zoals GI- en/of GII-attesten) vereist zijn. Hier zou het tekort wel eens nog nijpender kunnen worden, door de omschakeling van laagcalorisch naar hoogcalorisch gas. Oude verwarmingstoestellen moeten immers volop bijgesteld worden.

Go for happy! Gezocht: een (m/v) brandertechnicus

4. Onderhoudstechnicus liften

Dit profiel kan je bellen voor onderhoud, herstelling, nazicht of installatie van liften, roltrappen en transportbanden. Hiervoor is een brede vaktechnische kennis nodig. Liften zijn namelijk samengesteld uit mechanische, elektrische, elektronische, automatische en hydraulische componenten. En wat het nog moeilijker maakt: profielen met deze achtergrond worden ook gezocht door de keuringsinstanties.

CHECK: Zij zijn op zoek naar een (m/v) onderhoudstechnicus liften...

5. Staalbouwmonteur

Bij de monteurs zijn er knelpunten genoeg, denk aan de monteur van elektrische en elektronische producten. Maar hier kiezen we voor de monteur van staalbouwelementen. Hij of zij maakt metalen constructies op basis van balken, liggers en verbindingselementen. Een opdracht die meestal ter plaatse op de bouwlocatie gebeurt.

Naast een gedegen technische kennis en ervaring moet je ook kunnen planlezen, in team werken én aandacht hebben voor de veiligheid. Ook om de job van monteur van staalbouwelementen uit te voeren, heb je soms specifieke attesten nodig. En dan zijn er nog de omstandigheden. Monteurs werken veel op verplaatsing, vaak in het buitenland. En het is soms werken op grote hoogte, in weer en wind.

JOBS: Ben jij de nieuwe staalbouwmonteur die zij zoeken?

6. Werken op hoogte

Deze uitvoerder van werken op hoogte is een knelpuntberoep omwille van de specifieke werksituaties die bij deze job komen kijken.

Je voert namelijk werkzaamheden uit op grote hoogte en op moeilijk toegankelijke plaatsen. Denk aan kuis- of onderhoudswerkzaamheden, herstellingen en de bescherming van gevels. Zulk werk – met behulp van stellingen, hoogtewerkers, ladders, hefsteigers of touwen – is best risicovol, wat zeker bijdraagt aan het statuut van knelpuntberoep. En ook hier zijn de vacatures moeilijk in te vullen door het algemene tekort aan technische profielen. Iets wat overigens geldt voor elk profiel in deze lijst.

Blijf op de hoogte... van alle jobs in werken op hoogte!
Je vind elke dag duizenden jobs op Jobat.be

(William Visterin)

7 december 2022
Anderen bekeken ook