Amerikaanse bedrijven hekelen wet rond toiletgebruik
PayPal schrapt de geplande uitbreiding van een filiaal in de Amerikaanse stad Charlotte omwille van een nieuwe wet rond toiletgebruik.
De (professionele) kloof tussen mannen en vrouwen bestaat in ons land nog steeds. België zakt zelfs van de 19de naar de 24ste plaats in de Global Gender GapIndex, een jaarlijks rapport van het World Economic Forum dat inzicht geeft in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in 144 landen, samen goed voor meer dan 90% van de wereldbevolking.
We hinken niet enkel achterop ten opzichte van onze buurlanden, met Nederland op de 16de en Frankrijk op de 17de plek, maar ook minder voor de hand liggende landen zoals Rwanda, Burundi en Namibië scoren beter, zo blijkt!
“Ons land staat slechts op een troosteloze zestigste plaats als het gaat over opportuniteiten voor en participatie van vrouwen in topjobs”, verduidelijkt Frédérique Bruggeman, Managing Director van Robert Half Belux. “De voorbije tien jaar hebben we steeds vooruitgang geboekt en klommen we stelselmatig in de ranking van de Global Gender Gap. Het is jammer dat we nu zo een terugval kennen. Het is noodzakelijk dat gendergelijkheid bovenaan de agenda van bedrijven blijft.”
Robert Half Director Joël Poilvache vindt dat bedrijven moeten streven naar een nieuw evenwicht tussen mannen en vrouwen op de werkvloer: “Bedrijven die genderdiversiteit omarmen kunnen daar heel wat voordelen uit putten. Vrouwen hebben over het algemeen een andere kijk op het werk en beschikken over een andere managementstijl. Zo hebben vrouwen vaak een sterker empathisch vermogen en oog voor detail. De stijlverschillen tussen seksen zijn vaak complementair. Deze verschillen zorgen er dan ook voor dat mannen en vrouwen hun krachten kunnen bundelen in een organisatie. Bedrijven moeten zich bewust worden dat genderdiversiteit een competitief voordeel oplevert.”
Welke maatregelen nemen Belgische bedrijven reeds om de kloof tussen seksen te verkleinen? Uit de Workplace Survey van Robert Half, een onafhankelijk onderzoek bij 200 HR-managers, blijkt dat salarisaudits (26%), vaste salarisverhogingen bij promotie (25%) en transparantie over salarissen (23%) momenteel de katalysators zijn tot gendergelijkheid.
“Het is van groot belang duidelijke loonvorken te hebben en transparant te communiceren wat het potentieel kan zijn”, besluit Frédérique Bruggeman. “Een omgeving waarin zowel mannen als vrouwen weten wat te verwachten, werkt stimulerend en vergroot de betrokkenheid van de medewerkers. Het feit dat slechts 12% aangeeft dat er geen kloof bestaat tussen beide geslachten, toont aan dat er voor bedrijven nog veel werk aan de winkel is.”
Vrouwelijke HR-managers geloven dat vrouwen directer moeten communiceren op de werkvloer. 42% van de ondervraagde vrouwelijke HR-managers zien (meer) directe communicatie als een manier om de ongelijkheid op de werkvloer aan te pakken. Een derde van de mannelijke HR-managers sluit zich daarbij aan.
Bij mannelijke HR-managers speelt vooral het idee dat vrouwen hun eigen prestaties zichtbaarder moeten maken binnen het bedrijf. Net niet de helft van de mannelijke HR-managers (44%) vindt vooral dat een pijnpunt. Voor 36% van de mannelijke HR-managers gaat het nog een stap verder: zij geven aan dat vrouwen zichzelf duidelijker in de kijker moeten zetten voor promoties.
Frédérique Bruggeman, zelf als vrouw aan het hoofd van Robert Half BeLux, gelooft van wel: “Het spreekt voor zich dat zowel man als vrouw een promotie moet verdienen. Wanneer je je job met passie doet en hard werkt, dan zet je jezelf in de kijker en zal je daar op termijn voor worden beloond. Mocht dat niet het geval zijn, moeten vrouwen meer durven daarover actief te communiceren. Mannen hebben veel meer die gewoonte. De voornaamste punten van feedback uit het onderzoek zoals directere communicatie, assertiviteit en eigen resultaten zichtbaarder maken, gaan hand in hand. Durf resultaten te delen, durf die promotie of loonsverhoging te vragen! Vrouwen kunnen zelf actief meewerken om meer gendergelijkheid te bereiken op de werkvloer.”
Dus ...
(wvdl/kv) - Bron: Robert Half
PayPal schrapt de geplande uitbreiding van een filiaal in de Amerikaanse stad Charlotte omwille van een nieuwe wet rond toiletgebruik.
Werkende moeders mogen het dan erg druk hebben, ze kiezen daar ook graag voor. Dat blijkt althans uit een studie van de universiteit van Louisville.
Vrouwen denken meer na over de mogelijke nadelen van een promotie dan mannen, ze zijn minder belust op macht en hogerop klimmen ...
De loonkloofwet van 7 september legt werkgevers en sociale partners nieuwe verplichtingen op om het loonverschil tussen mannen en vrouwen weg te werken ...
Bij een promotie hoort vaak een jobfunctie met de macht om beslissingen te nemen. Wat is de meest slimme manier om die macht effectief uit te oefenen?
Werknemers klagen wel eens dat het te koud is om te werken. Bestaat er een wettelijke temperatuurslimiet waaronder niet meer moet gewerkt worden?
Sinds 1 mei 2023 is een fietsvergoeding verplicht. Het precieze bedrag van die fietsvergoeding varieert per sector en bedrijf.
Er zijn opmerkelijke verschillen te noteren. Een werknemer in de best betalende sector verdient maandelijks gemiddeld 5.247 euro bruto.
Het aantal werknemers in ons land met psychische klachten is de voorbije 5 jaar stevig toegenomen. Hoe kan je de signalen van een (mentaal) probleem opmerken?