Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1063

Volgende
Volgend artikel:

De 7 bouwstenen van werkgeluk

Hoe blijf je geconcentreerd: 6 tips

Concentratie man
Een binnenkomende mail, een WhatsApp-berichtje, even Facebook checken of gewoon uit het raam staren. Geef toe, het is jou ook al overkomen. We laten ons snel afleiden door prikkels. Terwijl we een stuk efficiënter werken als we ons kunnen concentreren. Dus: hoe houden we onze concentratie vast?

1. Olifanten en konijnen

Bijna alle taken kun je indelen in olifanten en konijnen. Olifanten zijn grote taken en vragen het uiterste van je cognitieve vaardigheden. Deze taken moet je uitvoeren in een toestand van volle concentratie zonder afleiding. Je kunt dit niet tussendoor doen. Ben je met een olifant bezig, sluit dan alle communicatiemiddelen af en concentreer je op die ene taak.

Het tegenovergestelde zijn konijnen: kleine taken die zich heel snel vermenigvuldigen. Voordat je aan een taak begint, is het belangrijk dat je weet of het een olifant of een konijn is. Dan kun je je daarop instellen.

Lees ook: 7 manieren om jouw focus te behouden

2. Deel je dag in

Werk met een week- en dagplanning. In je weekplanner schrijf je je doelen voor die week op. In de dagplanner noteer je wat je die dag gedaan wilt krijgen. Komt er tijdens een ‘olifant’ een taak of gedachte opborrelen die belangrijk is, schrijf die op. Ga vervolgens geconcentreerd verder met je olifant. Plan bij je dagindeling ook in wanneer je mails en chats beantwoordt. Doe dat niet continu, maar kies één of twee momenten per dag.

3. Pauzeer!

Mensen vergeten vaak pauzes te nemen. Zonde, want door níét te werken, ga je net beter werken. Plan daarom je pauzes en zorg dat ze een gewoonte worden. Als je bijvoorbeeld enkele weken na elkaar ’s ochtends en tussen de middag een wandeling maakt, zit dat uiteindelijk in je systeem en denk je er niet meer over na. Na je wandeling – mét een fikse portie zuurstof – werk je eens zo efficiënt.

Check ook: De 8 ultieme tips om je beter te kunnen concentreren

4. Ken jezelf

Het ideale moment om geconcentreerd te werken, verschilt per persoon en per omstandigheid. Na een slechte nacht is ’s ochtends vroeg misschien niet het beste moment. Zoek jouw piekmoment van de dag en plan dan je moeilijkste taken.

5. Scheid werk en privé af

Bouw een opstart- en afsluitritueel in je werkdag in. Zo maak je een duidelijke transitie van privé naar werk en omgekeerd. Daardoor kom je ’s ochtends makkelijker in een werkmodus.

’s Avonds helpt een afsluitritueel de werkdag af te ronden. Zo denk je in je vrije tijd niet meer aan je werk. Bekijk aan het eind van de dag welke taken je hebt verricht en waar je niet aan toe bent gekomen, maak nog wat laatste notities, kleed je misschien zelfs om en ruim je spullen op.

Ontdek... 4 tips om werk en privé beter gescheiden te houden

6. Concentratie kun je trainen

Niet iedereen kan een concentratiegoeroe worden, maar iedereen kan er wel beter in worden. Concentratie is als een spier die je moet trainen. Jammer genoeg heeft die spierkracht wel een maximum. Sommigen kunnen bodybuilder worden, anderen krijgen hooguit bredere schouders. Straf jezelf dus niet als niet alle concentratietips voor je werken. Enkele tips inpassen in je werkende leven, is al mooi.

Hoe snel ben jij afgeleid op je werk? Doe de test!

(gg/em) - Bron: Intermediair.nl

17 mei 2021
Anderen bekeken ook