Thuiswerken
Vorige

1 van 276

Volgende
Volgend artikel:

Welke steden zijn het meest geschikt voor afstandswerk?

Hoe je bij thuiswerk (nóg) beter concentreren?

thuiswerk concentreren
Vóór het coronavirus genadeloos toesloeg, was telewerk vaak een uitzondering op de regel. Maar nu zitten we al wekenlang aan huis gekluisterd en is je thuis hoogstwaarschijnlijk ook je kantoor geworden. En dat is soms weleens nefast voor de concentratie.

Niet urenlang in de file staan en geen collega’s die je honderd-en-een vragen stellen op een dag. Gewoon met je laptop in de zetel ploffen in je pyjama. De voordelen van telewerk zijn legio, maar toegegeven: het is zeker niet altijd een pretje. Als de kinderen de hele dag door het huis crossen, je geliefde urenlang aan de telefoon hangt of je buren beslissen om met veel kabaal te klussen, is de concentratie ver zoek. Maar ook daar zijn natuurlijk oplossingen voor!

1. To do-lijst voor vandaag

Maak aan het begin van een nieuwe werkdag een lijstje van drie dingen die je écht gedaan wilt hebben. Niet meer, en niet minder. Leg de lat zeker niet te hoog. Als je kinderen thuis zijn, is het logisch dat je veel minder werk verzet dan op een gewone werkdag. Hou daar rekening mee. Als je ’s avonds alles kunt afvinken, kun je je werk veel makkelijker loslaten en de dingen doen die je gelukkig maken.

2. Switch de werkmodus aan

Werken op een plek waar je normaal gezien net niet aan het werk denkt, is niet evident. De normale rituelen – pendelen, je collega’s begroeten, een babbeltje slaan aan de drankautomaat – vallen allemaal weg. Het is daarom belangrijk om nieuwe gewoontes te kweken. Begin elke dag op hetzelfde uur, trek kleren aan die je normaal draagt op kantoor, zet de radio aan, drink koffie uit dezelfde mok en trek je terug in je werkkamer. Zo weten je hersenen dat het tijd is om aan de slag te gaan.

3. Weg met de concentratielekken

Wist je dat er vier bronnen van afleiding zijn? En ja, die halen je ook thuis helemaal uit je concentratie. Het is dus een kwestie van die concentratielekken te dichten:

  • Als je te weinig geprikkeld wordt, is de kans groot dat je brein zich gaat vervelen. Ga dus op zoek naar kleine uitdagingen. Maak tijdens je saaie vergadering een leuke doodle op papier, of maak een to do-lijstje voor de rest van de week.
  • Te veel interne prikkels zorgen er dan weer voor dat je niet heel efficiënt werkt. Krijg je plots een geniaal idee? Schrijf het even op en bekijk het later opnieuw.
  • Een auto zonder brandstof geraakt niet vooruit. Hetzelfde geldt voor mensen. Zorg dat je genoeg eet en drinkt en neem op tijd en stond een pauze. Denk eraan: pauze is geen luxe maar een nood.
  • Vermijd externe prikkels. Een nieuwe mail, tafeloefeningen van dochterlief, het gitaarconcert van de zoon of de kat die gefascineerd heen en weer over je laptop loopt. Zonder je af als het kan, schakel alle geluiden uit en zet eventueel een ruisonderdrukkende koptelefoon op. Sluit je op in je eigen kleine bubbel.

4. Duidelijke afspraken

Zeker met kinderen in huis. Als je met twee telewerkt, maak je kinderen dan duidelijk bij wie ze wanneer terecht kunnen. In de voormiddag bij mama, in de namiddag bij papa, bijvoorbeeld. Zelfs al kun je maar twee of drie uurtjes ongestoord werken, het zijn wel momenten waarop je bergen werk verzet.

5. Zet de werkmodus weer uit

Normaal sluit je op het einde van de dag je computer of laptop af en stap je in de auto of op de trein onderweg naar huis. Als je van thuis werkt, lijkt er precies geen écht einde te komen aan die werkdag. Tenzij je met een ritueel de werkmodus uitzet, en de gezinsmodus inschakelt.

Leg bijvoorbeeld je laptop in een lade, drink een aperitiefje, ga eens wandelen met de hond of maak een fietstocht met het hele gezin. Vergeet niet om je hoofd leeg te maken. En schrijf alle losse eindjes op zodat je er de volgende dag meteen mee aan de slag kunt.

(dt/em) - Bron: Algemeen Dagblad

15 juni 2020
Anderen bekeken ook