Stress
Vorige

1 van 501

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

Het succes van mindfulness

Op 9 oktober organiseren Itam en Arteveldehogeschool het congres ‘Mindfulness in ruim perspectief’. Meer info: www.itam.be
In het bedrijfsleven rolt mindfulness over de lippen. Deze aandachtstraining, gebaseerd op boeddhistische meditatietechnieken, weekt interesse los bij bedrijven, en niet de kleinste.

Zo kan het Instituut voor Training van Aandacht en Meditatie (Itam), dat mindfulnesstrainingen aanbiedt, onder meer P&G, Belgacom, Proximus en Unilever tot zijn klanten rekenen. Toch wil Björn Prins, psycholoog en oprichter van Itam, niet van een hype spreken. “Het is verkeerd om het louter als stressreductie of relaxatie te beschouwen. Het gaat om aandacht geven. Bestaat er iets fundamentelers? Ik ben ervan overtuigd dat steeds meer ondernemingen zullen inzien dat het bieden van een grotere auto niet langer volstaat om de bevlogenheid, loyaliteit en creativiteit van hun medewerkers te verhogen. Het is beter iets in henzelf te laten ontwikkelen.”

Björn Prins voelt zich gesterkt door de samenwerkingsverbanden die Itam smeedt met de Universiteit Gent en de Vlerick managementschool.

Mindfulness low dose

Itam organiseert ook trainingen op de werkvloer. ‘Mindfulness low dose’ heetten die. Zes weken lang leren werknemers op de middag hun brein in een andere modus te zetten. Het doel is hun hersenen de tijd te gunnen om prikkels binnen te laten komen. Die traagheid lijkt haaks te staan op de rush van het bedrijfsleven.

“Mindfulness is een katalysator die je ertoe aanzet om af en toe met meer afstand naar de zaken te kijken”, legt Björn Prins uit. Hij geeft een voorbeeldje uit de praktijk. “Een cursiste had na een ochtendtraining een meeting met haar baas. Die kwam vol stress de vergadering binnen. Nadat hij uitgeraasd was, nam de dame even een adempauze en zei: ‘Goh, ik denk niet dat we het op deze manier kunnen oplossen’. Vervolgens stelde ze een andere aanpak voor. De baas keek haar met grote ogen aan. Anders ging ze altijd méé in zijn paniekreacties. ‘Hoe gaat het trouwens met je mindfulnesstraining?’, vroeg hij en passant. ’Wel, dit is het effect’, repliceerde ze.”

(peter.van.dyck@jobat.be)   

9 augustus 2019

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook