Waarom een collega met een beperking vaak beter presteert
Onze samenleving denkt bij werknemers met een beperking vaak aan een lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. Maar net het tegendeel is waar.
“Euroclear-medewerkers zijn een van de belangrijkste enablers van hun bedrijfsstrategie. Hun welzijn vormt hier een belangrijk onderdeel van. Het huidige wellbeingbeleid is dan ook het resultaat van zowel jaren werk als van onze visie en bedrijfscultuur”, steekt Daniel Miseur (chief people & communication officer) van wal.
De wellbeingbenadering van Euroclear is opgebouwd rond vijf domeinen: fysiek, mentaal, sociaal, financieel en maatschappelijk welzijn. Vincent Delbaere, global head of wellbeing: “Iedereen is betrokken bij onze totaalaanpak, niet alleen het individu maar ook elk team, Euroclear als organisatie en de maatschappij waarin we leven.”
Medewerkers kunnen rekenen op bedrijfsverpleegkundigen en ergonomen om een evenwichtige en fysiek gezonde werkplek te creëren. Daarnaast ondersteunt Euroclear verschillende initiatieven, die toegankelijk zijn voor alle medewerkers, die bijdragen tot een verbeterd fysiek welzijn, zoals een gezonde levensstijl en hybride werkomgeving.
Lees ook: Hoe je werkomgeving je gezondheid bepaalt
Binnen Euroclear is het bespreekbaar om aan te geven dat het even niet goed gaat. Een team van stress- en burn-outcoaches is beschikbaar voor het personeel. Daarnaast worden trainingen over stressmanagement en mentale veerkracht aangeboden.
“Binnen Euroclear is het bijvoorbeeld geen taboe om te zeggen dat je niet oké bent”, bevestigt Pascale Vander Stappen, bedrijfsverpleegkundige bij Euroclear. “Het dateert al van een interne campagne die liep tijdens de covidperiode. We hebben intensief gecommuniceerd met collega’s om te polsen naar hun welzijn, zowel hun fysieke en mentale gezondheid als het sociale aspect. Veel internationale collega’s zaten bijvoorbeeld vast en mochten niet terug naar hun familie.”
Meer mentale veerkracht op de werkvloer: 5 tips
Sociaal welzijn draait bij Euroclear om het creëren van een inclusieve en ondersteunende werkomgeving, waar iedereen zich verbonden, veilig en geapprecieerd voelt. Het zevendaagse onboardingprogramma Warm Welcome Week en het Career Continuity Program zijn hiervan goede voorbeelden. Zo helpt het laatste onze medewerkers met een chronische ziekte of beperkingen om aangepaste begeleiding op maat te krijgen voor hun loopbaan bij Euroclear.
Extra: Waarom een collega met een beperking vaak beter presteert
Een vaak onderschat onderdeel is financieel welzijn. Daarom organiseert Euroclear trainingen rond financieel bewustzijn en financiële langetermijnplanning. Daarnaast is er een solidariteitsfonds voor financiële ondersteuning bij onverwachte situaties, zoals medische kosten of natuurrampen.
Euroclear stimuleert maatschappelijk engagement met het MyVolunteering-programma, waarbij medewerkers jaarlijks acht uur vrijwilligerswerk kunnen doen tijdens de werkuren. Daarnaast steunt het bedrijf initiatieven zoals Street Child en Junior Achievement, waarmee medewerkers actief bijdragen aan een betere samenleving.
“De wellbeingstrategie van Euroclear is een schoolvoorbeeld van een dynamische en integrale aanpak die fysieke, mentale, sociale, financiële en maatschappelijke aspecten combineert. Elk jaar bekijken wij welke verbeteringen mogelijk zijn en gaan we na of bepaalde andere accenten aangepast moeten worden. Dit maakt van Euroclear niet alleen een sterke financiële speler, maar ook een verantwoordelijke en mensgerichte werkgever.”
CHECK: Hoeveel punten geef jij aan jouw werkgever?
Onze samenleving denkt bij werknemers met een beperking vaak aan een lagere productiviteit en hoger ziekteverzuim. Maar net het tegendeel is waar.
Je werkplek heeft een flinke impact op je welzijn. Maar je kan die werksetting voor een groot stuk zélf vormgeven om je gezondheid in eigen handen te nemen.
Hoe bouw je meer veerkracht op, zodat je uitdagingen kunt aanpakken zonder negatieve weerslag? Het antwoord vind je wellicht in deze tips.
Ruim zes op tien Belgen zijn (heel) enthousiast over hun werk. Hoeveel punten geef jij gemiddeld aan je werk?
In de strijd om zoveel mogelijk waardevolle werknemers aan boord te houden, schakelen ondernemingen de kracht van welzijnsinitiatieven in. Maar werken die ook?
Van gereedschap voor linkshandigen tot een beleid dat vrouwelijk leiderschap stimuleert: kleine en grote acties kunnen diversiteit en inclusie ondersteunen.
Je dagen achter de computer slijten, kan gezondheidsproblemen met zich meebrengen. 5 tips om dat te voorkomen.
Met deze tien tips haal je meer voldoening uit je job en hou je het makkelijk vol tot aan je pensioen!
Welke score geven Belgische werknemers aan hun bedrijf?