Vergaderen
Vorige

1 van 133

Volgende

Het nut van wandelvergaderingen, volgens Steve Jobs en Aristoteles

We zitten gemiddeld 9,3 uur per dag neer, meer dan dat we slapen. Het is in het belang van ieders gezondheid om meer te bewegen, ook tijdens de werkuren. Steve Jobs paste het al toe via wandelvergaderingen en Aristoteles gaf al wandelend les aan zijn leerlingen.
#

Een gebrek aan beweging leidt tot allerlei gezondheidsproblemen: verhoogde kans op kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Wandelen met Steve Jobs

Een goede manier om tijdens de werkdag meer te bewegen, is om al wandelend te vergaderen. Het is niet alleen goed voor de gezondheid, het maakt je ook productiever, creatiever en meer gefocust. Steve Jobs paste het al toe. Hij verkoos wandelvergaderingen boven de vergaderzaal, zeker bij eerste ontmoetingen of moeilijke besprekingen. Maar Steve Jobs was zeker niet de eerste. Zo gaf Aristoteles al wandelend les aan zijn leerlingen, en startte Harry Truman elke dag met een fikse wandeling. Schrijver Charles Dickens spant echter de kroon. Hij wandelde dagelijks maar liefst 30 km om te ontstressen.

5 tips voor meer beweging op het werk

Het is relatief eenvoudig om door enkele kleine ingrepen meer te bewegen tijdens de werkdag. Hieronder vind je vijf tips:

1. Vermijd de lift

Ben je iemand die zonder nadenken de lift neemt, al is het maar voor 1 à 2 verdiepingen? Wees je er dan van bewust dat de trap nemen een eerste goede stap is naar meer bewegen. Het zal je hartslag verhogen en je stress verminderen. Ben je leidinggevende en wil je je personeel aan het bewegen krijgen? Volg dan het voorbeeld van de universiteit van Utrecht. Door simpelweg tape aan te brengen op de vloer, in de richting van de trappen, nam bijna niemand nog de lift. Zo gemakkelijk is het om gedrag te veranderen.

2. Staande bureaus

Staande bureaus (‘standing desks’) zijn al lang geen nieuwigheid meer. Ze laten toe dat je tijdens de dag even de benen strekt, terwijl je toch aan het werk blijft. Ze zijn in allerlei materialen te krijgen en in hoogte verstelbaar. Ze passen dus overal en voor iedereen.

3. Staand vergaderen

Dankzij staantafels is het gedaan met wegzakken in je stoel tijdens langdradige vergaderingen. Al staand blijft iedereen energiek. Bovendien is het niet ondenkbaar dat vergaderingen hierdoor efficiënter zullen verlopen en dus ingekort kunnen worden.

4. Wandelvergaderingen

Ligt je bedrijf in een rustige of groene omgeving? Dan zijn wandelvergaderingen zeker een optie. Als het werkte voor Steve Jobs, Aristoteles en Harry Truman (zie hierboven), dan werkt het ook voor jou.

5. Kantoorinrichting die bewegen stimuleert

De kantoorinrichting kan een belangrijke invloed uitoefenen. Voorzie bijvoorbeeld slechts één printer per afdeling. Op die manier moet men telkens rechtstaan als men wil printen. Stap af van de grote flessen of kannen water. Zo moet het personeel telkens naar de waterkoeler stappen voor een glas. Hetzelfde geldt uiteraard voor de koffiemachine. Denk ook aan de werkhouding. Er zijn allerlei alternatieven voor klassieke bureaustoelen op de markt, zoals een zitbal of ‘actieve stoelen’, die je spieren trainen terwijl je werkt.

(mr) 

17 mei 2017
Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook