Persoonlijke ontwikkeling Vorige

1 van 764

Volgende

Nationale Wandelcoachdag: als je op je werk door het bos de bomen niet meer ziet

Wandelcoaching komt stilaan overwaaien uit Nederland. Het handvol wandelcoaches in ons land zet graag hun activiteit in de kijker tijdens de Nationale Wandelcoachdag op zaterdag 23 mei. Wandelcoach Luc Mastelinck uit Kluisbergen biedt met zijn coachingbedrijfje Blad-Veer een groepssessie aan.

15 mei 2015

Delen

Luc Mastelinck heeft twintig jaar ervaring in businessdevelopment en sales, maar hij voelde zich altijd beter in zijn vel als coach voor mensen die het moeilijk hebben in hun werksituatie.

"Dat behoorde niet echt tot mijn takenpakket, dus besloot ik om training te gaan volgen bij coach Katrien Van De Water”, glimlacht Mastelinck. “Daar kwamen mijn vaardigheden duidelijk aan het licht. Sindsdien ben ik blijven finetunen wat ik graag doe: coachen in de natuur – bij uitstek een informele omgeving waar je geen hiërarchie ziet ontstaan. Ik ben nu TRIA-gecertificeerd als wandelcoach, wat staat voor Aandacht, Acceptatie en Actie. Ik richt mij niet op mensen met dieperliggende emotionele problemen; daarvoor moet je juist opgeleid zijn, vind ik. Wanneer ik voel dat er echt een psychologisch probleem is, stopt het. Blad-Veer is er puur voor werknemers en zelfstandigen die zich niet lekker voelen in hun professionele rol of die willen groeien. Wie met mij contact opneemt, krijgt eerst een telefonisch intakegesprek. Ik vraag je dan om mij één specifieke vraag te stellen en ook naar je fysieke conditie. Voel ik een klik – de voorwaarde voor succesvol coachen – dan kunnen we verder."

Kluisbos

“De meeste klanten komen naar het Kluisbos, vlak bij mijn woonplaats. Een sessie op verplaatsing kan altijd, maar een dag in het Kluisbos is vaak een eerste kennismaking met dat mooie natuurgebied. Er is flink wat klim- en daalwerk, dat ik dan weer gebruik als metafoor tijdens de sessies. Vooral zelfstandigen zoeken begeleiding. Ook werknemers die zich niet goed voelen in hun vel proberen om via mij uit hun situatie te geraken. De meeste bestaande coachingtrajecten zijn erop gericht om mensen zo efficiënt mogelijk te laten functioneren in een bepaalde job. Maar ik kijk of hun job an sich wel zo ideaal is voor hen en of ze, als dat niet zo is, niet beter kunnen uitkijken naar iets nieuws. To make people succesful in work and life is mijn basismissie.”

“Mijn begeleiding is in principe individueel. Tijdens de sessie krijg je een persoonlijke werkmap mee met oefeningen die je achteraf ook mee naar huis neemt. Eén intensieve sessie werkt stukken beter dan verschillende kortere herhalingssessies. Mensen hebben tijd nodig om tot de kern te durven gaan en zichzelf bloot geven. Mijn aanpak maakt echt een verschil, hoor ik vaak. In Nederland is wandelcoaching trouwens al wél ingeburgerd. Coaching wordt er algemeen meer aanvaard en gewaardeerd dan bij ons. Succesvolle coachingervaringen worden mond-tot-mond verspreid, dus je hoeft er niet te adverteren. In persoonlijke begeleiding staan ze vijf jaar voor op ons. De Nationale Wandelcoachingdag is trouwens nog steeds een Nederlands initiatief. Maar we zijn ondertussen toch al met vijf Belgische coaches om het op te pikken en een groep te laten kennismalen met het concept”, besluit Luc Mastelinck.

(wv) – Meer info: www.blad-veer.be

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs

Wij jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?