Het loon van...
Vorige

1 van 739

Volgende

Het loon van een priester / deken: 1.740 euro netto

6 augustus 2012
Wij vroegen pastoor en deken Jan Claes (66) uit Anderlecht hoeveel hij verdient …
Jan Claes, pastoor en deken Jan Claes (66), Anderlecht
  • Beroep: priester en deken
  • Privé: ongehuwd, geen kinderen (celibatair)
  • Brutoloon: 2.647 euro
  • Nettoloon: 1.740 euro
  • Extra’s: woonstvergoeding van ongeveer 400 euro bruto per maand

Wat doe je voor job?

Ik ben pastoor van twee parochies en verantwoordelijk voor twee pastorale eenheden. Bovendien draag ik met de hulpbisschop en de drie andere dekens van Brussel de verantwoordelijkheid voor het beleid van de kerk in de grootstad. Daarnaast ben ik deken van Brussel-West (een 33-tal parochies).

Doe je je job graag?

Heel graag, ik zou met niets ter wereld willen ruilen. Vooral het contact met de mensen, de pastorale projecten en de toekomstvisie over het beheer van gebouwen en lokalen boeien mij. Bovendien is het hart van mijn inzet gebouwd op het liturgisch samenkomen van de gemeenschappen, het persoonlijk gebed en de gezamenlijk opgezette vorming. En niet te vergeten: de vriendschap van de mensen in Kuregem en Anderlecht met wie ik al meer dan twintig jaar lief en leed deel.

Wat vind je van je inkomen?

Meer dan voldoende voor iemand die niet voor ‘nakomelingen’ moet zorgen.

Spaar je?

Nauwelijks. Niet dat ik zoveel uitgeef: ik leef nogal sober, maar in mijn buurt zijn enorme sociale en materiële noden. Ik hoop dat ik later voldoende aan mijn pensioen zal hebben om waardig oud te worden.

Wat neemt de grootste hap uit je budget?

De solidariteit met de armen en de parochieassistenten die minder verdienen en geen woonstvergoeding krijgen.

Waar kan je echt geen geld aan geven?

Aan nieuwe meubels, nieuwe kleren en schoenen. Er is een tweedehandszaak in de buurt. Ook niet aan een auto, ik heb er al twee jaar geen meer.

Waar geef je met plezier geld aan uit?

Als ik vrienden, collega’s of parochianen ontmoet, nodig ik hen vaak uit voor een middagmaal. En af en toe een goed boek en vakantie met de mobilhome. Meer moet dat niet zijn.

Waar droom je van?

Om ooit eens op reis te gaan naar vrienden in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. Ze nodigen me al jaren uit. En ik zou graag meer tijd besteden aan theologie, het lezen van goede romans en het bekijken van films en toneel.

(mr) 

DISCLAIMER
Jobat is niet verantwoordelijk voor de juistheid van bovenstaande gegevens. Deze werden verkregen door middel van een persoonlijk interview, een momentopname in de tijd en het leven van de persoon in kwestie. Bovenstaande info dient m.a.w. ter indicatie van het loon in een welbepaalde job/functie, mogelijk zijn bepaalde gegevens niet langer correct en/of volledig.
 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook