Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 288

Volgende

Hebben Facebook en co invloed op je sollicitatie?

11 mei 2010
Meer dan een miljoen Belgen hebben een account op Facebook en delen dus persoonlijke informatie op het web. Maar spitten rekruteerders dat uit?

Die kans is klein, zo blijkt. Meer dan 90 procent van de Belgen is tijdens een sollicitatiegesprek nog nooit geconfronteerd met persoonlijke gegevens die te lezen zijn op hun profiel op social media. Dat is de conclusie van een internationaal onderzoek van jobsite Stepstone. Bijna 11.000 werkzoekenden uit 8 landen namen aan dit onderzoek deel.

Vragen over je privéleven?

Zes procent van onze landgenoten heeft daarentegen wel al vragen gekregen over persoonlijke informatie over hen die op het internet te vinden is tijdens een sollicitatie. Drie procent is er niet zeker van, maar kreeg toch verdacht veel vragen over hun privéleven tijdens een eerste gesprek.

"Blijkbaar gaan rekruteerders toch minder informatie zoeken op social media dan gedacht. Uit ons onderzoek blijkt dat ze kandidaten niet vaak rechtstreeks zullen confronteren met persoonlijke informatie die ze vonden op social media. Vooral voor het aanwerven van managers en specialisten, zullen ze nog altijd de klassieke methodes gebruiken en tijdens gesprekken en testen zoveel mogelijk te weten proberen te komen over de persoonlijkheid van sollicitanten", zegt Jan Heiremans van Stepstone België.

En in de rest van Europa?

Blijkbaar is de situatie in alle landen vergelijkbaar. De cijfers zijn in alle landen in Europa bijna dezelfde. In Zweden worden social media het minst gebruikt bij rekruteringen en in Noorwegen het meest. Niet minder dan 10 procent werd hier al eens geconfronteerd met informatie van op hun profiel tijdens een jobinterview.

(ks)    

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook