Evaluatie
Vorige

1 van 81

Volgende
Volgend artikel:

Iemand die de targets haalt, is niet per se een betere werknemer

Feedback: de gouden regel van bondscoach Roberto Martinez

bondscoach Roberto Martinez
De Belgische bondscoach Roberto Martinez.
Hoe zouden de Rode Duivels spelen indien ze - net als zoveel medewerkers binnen hun bedrijf - slechts één of twee keer per jaar feedback kregen? Vermoedelijk niet zo goed als nu. De Belgische bondscoach Roberto Martinez kiest resoluut voor continue feedback. En deze gouden regel staat daarbij centraal.

Het lijkt al een eeuwigheid geleden, maar begin volgende maand spelen de Rode Duivels nog eens een interland. Waardoor zowel het nationale team als zijn coach terug in de schijnwerpers komen te staan.

Net als bij veel bedrijven is ook een voetbalploeg een team dat moet gemanaged en gecoacht worden. In haar boek ‘Well being = winst’ beschrijft Ann De Bisschop hoe bondscoach Roberto Martinez omgaat met feedback. Zelf deed De Bisschop een langlopende wellbeing consultingopdracht bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond. En bij één infosessie over het belang van feedback kwam Martinez zelf een presentatie geven.

Gouden regel: nooit negatief in groep

Voor Roberto Martinez staat hierbij één ding centraal, en dat is wat hij clarity noemt. Iedere speler moet heel goed zijn rol kennen en ook voor de andere spelers moet die rol heel duidelijk zijn.

Een tweede aspect is continue feedback. Ook dat blijkt voor Martinez van groot belang. ”Without feedback there’s no improvement”, klinkt het. Zijn gouden regel hierbij is dat hij nooit negatieve feedback in groep geeft. En in het verlengde hiervan: geef positieve feedback wél altijd in groep, en uiteraard ook individueel.

Martinez kijkt naar eigen zeggen op twee manieren naar de spelers: als voetballer tijdens een wedstrijd en als mens buiten het wedstrijdmoment. Zo kan elke speler, volgens hem, altijd bij hem terecht voor persoonlijke kwesties, want hij bekijkt zijn spelers in eerste instantie als mensen.

Een derde element dat coach Martinez centraal stelt is commitment - inzet en betrokkenheid - van zijn spelers en staf. Hun commitment is voor hem primordiaal. Hij wil dat elke dag opnieuw voelen. Stiptheid en respect zijn daarbij van groot belang. Of zoals hij het zelf omschrijft: “mensen motiveren zichzelf zodra ze zich inzetten en betrokken zijn.”

(William Visterin)

28 augustus 2020
Anderen bekeken ook