Bazen
Vorige

1 van 484

Volgende
Volgend artikel:

Bazen blijven hun werknemers contacteren buiten de werkuren

Eindejaarscadeau van baas ondanks crisis?

December en januari zijn de feestmaanden bij uitstek. 90% van de bedrijven voorziet in een eindejaarsattentie voor hun werknemers. Opvallend is wel dat als gevolg van de crisis 44% van de werkgevers hun budget voor cadeaus en eindejaarsreceptie heeft verminderd.
#

Eindejaarsgeschenk of -receptie voor 83% van de werknemers

Precies 70% van de werkgevers geeft hun werknemers een eindejaarsgeschenk en een kleine meerderheid (56%) organiseert een nieuwjaarsreceptie. Het ene sluit het andere bovendien niet uit. Bedrijven met maximaal 20 werknemers verkiezen wel een eindejaarsgeschenk boven een eindejaarsreceptie.

In Vlaanderen is het eindejaargeschenk populairder dan in Wallonië (74% tegenover 61%). Dat blijkt uit een onderzoek van de sociale secretariaten Partena en HDP bij een kleine 1.600 respondenten. De enquête werd in oktober en november 2012 online afgenomen bij 999 werkgevers en 570 werknemers.

Werkgevers geven voornamelijk snoepgoed en cadeaucheques:
Wie geeft een eindejaarscadeau?

“Werkgevers die met zulke initiatieven investeren in hun personeel doen dat om hun medewerkers het gevoel te geven dat ze deel uitmaken van het bedrijf, om de werknemers te motiveren en te belonen”, vertelt Delphine Motte, communication consultant van sociaal secretariaat HDP.

1 op de 3 medewerkers vindt cadeau rond de jaarwisseling normaal

Zowat 35% van de bedienden vindt het normaal dat hun werkgever in december aan hen denkt, de helft beschouwt dat als een voordeel (tegenover 60% in 2006). Niet iedereen vindt een eindejaarsreceptie belangrijk. Toch zegt ongeveer 75% van de medewerkers altijd deel te nemen aan de eindejaarsreceptie die de werkgever organiseert.

Liever geld in plaats van fles wijn

Maar een kerstpakket als cadeau blijkt niet altijd even hard aan te slaan. Nederlandse werknemers willen als blijk van waardering het liefst geld van hun baas. Dit blijkt uit onderzoek van wenskaartenwebsite Poobies bij bijna 1.000 Nederlandse huishoudens. Zowel een eenmalige bonus als een structurele salarisverhoging zien werknemers als het ideale kerstpakket in crisistijd.

Maar liefst 22% van de ondervraagden wil het liefst een geldbedrag voor kerst, gevolgd door een salarisverhoging (15%) of een praktisch cadeau voor in de keuken (14%). Opvallend is dat vrouwen liever geld in hun kerstpakket aantreffen dan mannen. Ook zijn ze gevoeliger voor een persoonlijk woordje van de baas. Mannen geven vaker de voorkeur aan een salarisverhoging of een contract voor onbepaalde duur. Slechts 2% van de werknemers heeft behoefte aan een mooie fles wijn in het kerstpakket.

Helft werkgevers geeft cadeaucheque van meer dan 35 euro

“Een geschenk in contanten of in de vorm van een cadeaucheque ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar is voor bedrijven volledig aftrekbaar als beroepskosten en vrijgesteld van RSZ-bijdragen als bepaalde voorwaarden zijn vervuld. 75% van de Belgische werkgevers zegt daarvan op de hoogte te zijn, ook zelfs degene die niets geven”, zegt Delphine Motte, communication consultant van sociaal secretariaat HDP.

“De maximale aftrek voor cadeaucheques bedraagt 35 euro. Uit de enquête blijkt dat de helft van de werkgevers geen rekening houdt met die grens en meer geeft, wetende dat het supplement niet kan worden afgetrokken en niet is vrijgesteld van RSZ-bijdragen. En dat is een stijging: in 2006 gaf slechts 39% van de bedrijven meer dan 35 euro.”

Impact van de crisis bij bijna de helft van de bedrijven

“De crisis laat bij 44% van de werkgevers haar sporen na. Er is geen verschil tussen grote en kleine bedrijven. Van die 44% heeft de meerderheid zijn budget verminderd en heeft 20% het geschenk of het feest geschrapt”, aldus Delphine Motte.

Een overzicht van wat die 44% hebben verminderd door de crisis:
Eindejaarscadeaus sinds de crisis

(mr)

10 december 2012

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook