Teamwork
Vorige

1 van 403

Volgende

Eigenbelang boven teambelang

9 augustus 2019
Het klinkt enigszins tegenstrijdig, maar werken in team heeft op kantoor meestal geen teambelang als drijfveer, wel het eigenbelang. Dat blijkt uit een onderzoek aan de universiteit van Utrecht.
Ben jij een teamplayer of niet?

Organisatiewetenschapper Belia van den Berg bestudeerde vier jaar lang zichzelf en haar directe collega’s. Ter controle observeerde ze ook maandenlang een directieteam en een groep afdelingsmanagers uit andere commerciële bedrijven.

Haar bevindingen?

Vooral machtsposities, uitsluitingmechanismen, vertrouwensvragen en communicatieproblemen bepalen de effectiviteit van een team. Noch de teamleden zelf, noch het management zijn zich hier echter van bewust. Teams werken met andere woorden vaak een stuk minder professioneel met elkaar samen dan ze zelf denken.

Wat maakt een team succesvol?

Het is pas wanneer elk teamlid in het gemeenschappelijk doel iets terugvindt dat voor hem/haar persoonlijk belangrijk is, dat men een maximale inspanning van iedereen kan verwachten en het doel bereikt zal worden. Blijkt het gemeenschappelijke einddoel niet voor iedereen interessant loopt het haast gegarandeerd stroef of fout.

Andere succesfactoren, aldus het onderzoek, zijn een team met een mix van persoonlijkheden, gemeenschappelijke doelen en een heldere structuur van taken, bevoegdheden en verantwoordelijkheden.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook