Vorige

1 van 288

Volgende
Volgend artikel:

Virtuele vs. traditionele jobbeurs: 3 grote verschillen

Dit vertelt je handdruk over jezelf

18 juli 2016
Foto door Cytonn Photography via Unsplash
Een handdruk: het lijkt de normaalste zaak van de wereld maar er zit meer achter dan je denkt. Het verklapt immers heel wat over jezelf, of toch zeker hoe je je voelt. Sterker nog: de juiste handdruk kan zelfs de kansen op een nieuwe job verhogen.

Je handdruk weerspiegelt wie je bent. Het laat de ander meteen weten hoe je ongeveer in elkaar zit, en hoe je je op een bepaald moment voelt. Dus ook werkgevers hebben meteen na de eerste handdruk door welk vlees ze in de kuip hebben. Dat kan zeker in je voordeel spelen, maar natuurlijk ook in je nadeel.

1. Een slap handje

Of met andere woorden: je hebt weinig of geen zelfvertrouwen. En dat is wel de laatste indruk die je wil geven tijdens een sollicitatiegesprek. Dat betekent natuurlijk niet dat je de hand van je eventuele toekomstige werkgever moet verbrijzelen. Een te harde hand komt al snel agressief over. Een handige tip: oefen je handdruk op een sinaasappel. Als je die niet laat vallen of tot moes knijpt, zit je helemaal goed.

2. De Trump-shake

Kortom: een stevige handdruk die je helemaal naar je toe trekt. Dat is absoluut not done. Het komt heel intimiderend over, en je geeft het gevoel dat je beter bent dan de ander. Je kansen op de job slinken met elke seconde dat je blijft trekken.

3. Een handje op de schouder

Je hebt het ongetwijfeld al meegemaakt: je krijgt een hand, en tegelijkertijd word je gegrepen bij je schouder. Vreselijk! Niet moeilijk, want zo wek je meteen de indruk dat de ander blij mag zijn dat je tijd vrijmaakt voor een babbel. Een beetje denigrerend, toch?

4. Liever geen vuistje

‘Vuistje!’ Elke tiener heeft het ooit in zijn leven weleens gezegd. Maar als je op zoek bent naar een job, is het hoog tijd om volwassen te worden. Heb je een volwassen man of vrouw voor je zitten? Gedraag je daar dan naar. Een vuistje is goed voor je twaalfjarig neefje.

5. De harde aanpak

Hoor je de vingers van je gesprekspartner kraken? Niet goed bezig. Zo lijkt het alsof je heel wat te bewijzen hebt, of juist heel wat te compenseren. En dat is niet iets waar werkgevers gelukkig van worden.

6. High Five

Op het verjaardagsfeestje van je kind, neefje of nichtje is dat oké. Maar niet als je met een potentiële werkgever praat. Je geeft meteen het gevoel dat je wel zelfzeker wilt zijn, maar eigenlijk bewijs je het tegendeel.

7. Een vliegensvlugge start

Hoe sneller, hoe beter. Maar niet als het om je handdruk gaat. Een te snelle, te korte handdruk is het perfecte bewijs dat je zenuwachtig bent, en zo snel mogelijk het gesprek achter je wilt laten. Niet meteen een goede indruk, dus!

8. Met beide handjes

Als je iemand op een begrafenis wilt laten weten dat je aan hem of haar denkt, dan is een handdruk met beide handen heel gepast. Maar niet op een zakelijk sollicitatiegesprek. Je potentiële nieuwe baas is geen familie, en hoogstwaarschijnlijk ook geen goede vriend of vriendin. Je laat dus best één hand achterwege.

9. Schudden, schudden en nog eens schudden

Heb je ooit al iemand een hand gegeven die je maar niet losliet? Het enige wat je kunt doen is ongemakkelijk lachen en opnieuw knijpen in zijn of haar hand. Wel, datzelfde gevoel hebben anderen ook als jij blijft schudden.

10. Van alles wat

Niet te kort, niet te lang, niet te slap maar ook niet te hard. Dat is de perfecte handdruk. Kijk ook zeker in de ogen en glimlach. Het levert je niet meteen een contract op, maar je bent toch al op de goede weg. En dat is uiteindelijk toch wat telt.

(dt/em) - Bron: Robert Half 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16154 andere jobs