Sollicitatietips
Vorige

1 van 232

Volgende

Deze lichaamstaal kan je je job kosten!

6 september 2012
Dat briljante idee of fantastisch opgestelde cv verdwijnt helaas naar de achtergrond wanneer je een verkeerde of onzekere lichaamstaal hanteert. Herken de foute signalen die je met je lichaam kan geven, zodat je in de toekomst wél de juiste (lichaams)indruk geeft.
lichaamstaal verkeerd

1. Zwakke handdruk

Of je nu een belangrijke klant of sollicitatiegesprek hebt, de manier waarop je iemand een hand geeft, is vaak van cruciaal belang. Maak oogcontact, lach en vermijd een zwakke handdruk. Zo kom je immers onzeker of zenuwachtig over. Probeer een even stevige handdruk te geven als die van jouw gesprekspartner.

2. Respecteer iemands persoonlijke ruimte

Iedereen heeft een eigen invulling van zijn of haar ‘persoonlijke ruimte’. Bewaar daarom voldoende ruimtelijke afstand wanneer je met iemand praat, anders kom je al snel intimiderend over.

3. Gekruiste armen

Met gekruiste armen geef je ongewild een defensieve of oncomfortabele indruk. Probeer in plaats daarvan gebaren te maken met je armen om zo je enthousiasme te tonen. Natuurlijk houd je dit best binnen de perken, anders geraakt je gesprekspartner alleen maar afgeleid.

4. Met je haar spelen

Vooral dames met lange lokken durven uit zenuwachtigheid wel eens uitbundig met hun haar te spelen. Dat geeft mensen echter een kinderlijke en soms zelfs een naïeve indruk. Vermijden is de boodschap!

5. Geen oogcontact

Het is niet erg om af en toe weg te kijken van je gesprekspartner wanneer je aan het praten bent. Maar het is absoluut aan te raden om wél duidelijk oogcontact te maken wanneer je gesprekspartner op zijn of haar beurt het woord neemt. Je wilt echt niet ongeïnteresseerd overkomen.

6. Niet lachen

(Glim)lach voldoende, maar hou het toch subtiel. Een nerveus schaterlachje komt immers niet al te best over.

7. Friemelen

Zit niet aan je gezicht of nagels te pulken, of speel niet met kleingeld in je broekzak. Zelfs het kleinste gefriemel werkt afleidend en kan een teken zijn van angst.

8. Je handen verstoppen

Ga niet op je handen zitten of verberg ze ook niet in je schoot. Plaats ze op je stoelleuning of bureau en maak er de nodige, niet al te uitbundige, gebaren mee.

(nm) – Bron: Forbes.com 

Aanbevolen jobs
Anderen bekeken ook