Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1035

Volgende
Volgend artikel:

Ben jij een optimist? Doe de test

Deze 8 gewoontes maken het je alleen maar moeilijker

Laat de volgende dagelijkse (slechte) gewoontes achterwege en niet alleen je productiviteit, maar ook je geluk zal meteen toenemen.
#

Stop - vandaag nog! - met de volgende zaken:

1. 'Ja' zeggen wanneer je eigenlijk 'neen' bedoelt

Veel mensen hebben er moeite mee om een verzoek van collega's, klanten of zelfs vrienden te weigeren. Maar zelden draait 'neen' zeggen zo slecht uit als je aanvankelijk verwacht. De meeste mensen appreciëren het wel als je gewoon eerlijk bent en toegeeft dat je iets liever niet wil doen of geen tijd hebt.

Denk eraan, wie 'neen' zegt, voelt zich natuurlijk wel een tijdje slecht. Maar wanneer je je tegen je zin engageert voor een project of opdracht, zal je nog véél langer met een slecht gevoel rondlopen dan wanneer je gewoon direct de opdracht afwijst.

2. Wachten tot je zeker weet dat je zal slagen

Je weet nooit 100 procent zeker of je zal slagen in iets dat je nog nooit hebt uitgeprobeerd. Maar je kan wel 100 procent zeker weten dat je je uiterste best zal doen om dat ene plan tot een goed einde te brengen. Stop met al dat wachten, je hebt veel minder te verliezen dan je denkt …

3. Multitasken tijdens een vergadering

Vermijd multitasken tijdens een meeting en je zal ervan versteld zijn hoeveel je kan leren over het onderwerp én de aanwezigen van de vergadering wanneer je gewoon de hele tijd aandachtig bent. Zo kan je bijvoorbeeld manieren vinden om jezelf onmisbaar te maken voor mensen die belangrijk zijn. En dat blijkt niet zo moeilijk, want als je rondkijkt tijdens de meeste vergaderingen, zal blijken dat jij een van de weinigen bent die dit probeert.

4. Je telefoon checken terwijl je met iemand praat

Het is verleidelijk om je telefoon soms voorrang te geven op je gesprekspartner. Wil je positief opvallen? Wil je de persoon zijn die iedereen aangenaam vindt omdat je hen het gevoel geeft dat ze de meest belangrijke personen ter wereld zijn? Stop dan met voortdurend je gsm te checken terwijl er anderen bij zijn. Wees er maar zeker van dat 'asociaal gedrag' niet onopgemerkt voorbijgaat en door velen niet wordt geapprecieerd.

5. Meerdere meldingen inschakelen

Is het echt nodig dat je steeds onmiddellijk op de hoogte wordt gebracht wanneer je een nieuwe e-mail, sms, tweet of Facebook-bericht binnenkrijgt? Ben je met belangrijke zaken of personen bezig, dan is het belangrijk dat je niet al te vaak gestoord wordt. Concentreer je daarom steeds volledig op datgene waar je mee bezig bent en schakel inkomende meldingen uit. Spreek met jezelf af wanneer je jouw e-mails, smartphone of sociale media gaat checken en ga nadien meteen weer aan het werk. Dat is veel belangrijker dan je voortdurend te focussen op datgene waar iedereen mee bezig is of zich druk over maakt.

6. Het verleden de toekomst laten bepalen

Fouten zijn waardevol, omdat je er altijd iets van kan leren. Maar probeer ze nadien toch zo snel mogelijk los te laten. Wanneer iets misgaat, maak er dan een opportuniteit van om iets te leren dat je nog niet wist. Ook wanneer iemand anders een fout begaat, kan je er het beste uithalen en je genadig, vergevingsgezind en begripvol opstellen. Het verleden houdt je alert, maar mag op geen enkele manier je hele toekomst negatief beïnvloeden.

7. Denken aan mensen die onbelangrijk zijn in je leven

Besteed je tijd aan mensen die er écht toe doen, zoals je familie, vrienden, collega's ... Geef hen de tijd en aandacht die zij verdienen en steek geen moeite in mensen die het niet waard zijn en geen verschil in je leven maken.

8. Achter iemands rug praten

Als je de hele tijd je beklag doet tegen collega's over het (slechte) werk van collega X, wordt het dan geen tijd om gewoon zelf op meneer/mevrouw X af te stappen en dit face to face ter sprake te brengen? Als het niet 'jouw job' is om collega X op de vingers te tikken, dan ben je ook niet de geschikte persoon om er bij iemand anders over te roddelen. Besteed je tijd aan productieve gesprekken. Je krijgt veel meer gedaan en wint heel wat bij aan respect.

(nm) – Bron: Inc.com 

25 april 2013
Anderen bekeken ook