Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 764

Volgende

De juiste job is kinderspel

“Lesgeven was achteraf gezien niet ideaal voor mij. Via een KernTalentenopleiding ben ik zelf loopbaancoach geworden.” (Kristien Van Cauwenberge, KernTalentenanalist)
“Weet je hoe Google medewerkers aantrekt? Ze mogen er gewoon verder spelen.” Een passage uit het boek ‘Beken(d) Talent’ van KernTalenten-grondlegster Danielle Krekels. Hoe jij je als kind helemaal kon verliezen in je bezigheden, zegt alles over je KernTalenten. En die zijn later de basis om je lekker te voelen in je job. Jobat vroeg een Gentse KernTalentenanalist naar haar eigen parcours en de meerwaarde van de methode.
“Lesgeven was achteraf gezien niet ideaal voor mij. Via een KernTalentenopleiding ben ik zelf loopbaancoach geworden.” (Kristien Van Cauwenberge, KernTalentenanalist)

Niet wat je goed kón, wel wat je als kind graag dééd legt je authentieke wortels bloot. Je KernTalenten weerspiegelen je aard, potentieel en intrinsieke motivatie: de blauwdruk van je persoonlijkheid. “De methode heeft me zelf geweldig op weg geholpen”, zegt KernTalentenanalist Kristien Van Cauwenberge.

“Ik behaalde een bachelordiploma wetenschappen, waarmee ik in het onderwijs terechtkwam. Later volgde ik nog bijkomende opleidingen over de biologische basis van ons gedrag en ook relatie- en gezinsstudies aan de UGent. Vijf jaar geleden maakte ik kennis met de KernTalentenmethode. Die gaf me in één klap een enorm inzicht in mezelf. Ik heb meer rust gevonden, omdat ik meteen kon verklaren waarom ik me in bepaalde jobs goed voelde en wanneer niet. Lesgeven was achteraf bezien niet ideaal voor mij. Via de opleiding ben ik zelfstandig loopbaancoach geworden.”

Gouden kooi

Misschien ben je een geweldige boekhouder, maar past die job wel bij jouw karakter en persoonlijkheid? Essentieel om je happy te voelen in je job. “Ik wil te weten komen hoe je bent, wat je graag doet en wat je grote drijfveer is”, zegt Kristien Van Cauwenberge. Welke profielen krijgt ze over de vloer?

“Heel divers, alle leeftijden en met de bekende klachten: burn-out, stress, last van een gouden kooigevoel, uitkijken naar alternatieven... Inzicht in je KernTalenten werkt dan op verschillende niveaus. Je ontdekt dat opleiding en levenslang leren je ding zijn. Of je doet je werk graag, maar voelt dat er méér in zit. Past je werkgever (nog) bij jouw waarden en normen? Wat je vroeger oké vond, is dat niet noodzakelijk nu nog. Je kunt ermee aan de slag voor studiekeuze, opleidingen, loopbaanontwikkeling, talentmanagement, werving en selectie, teamsamenstelling, re-integratieproces, ondernemerschap… Daarnaast doet een KernTalentenanalyse uitspraken over burn-out en bore-out, het Peter Principle (promotie tot niveau van onvermogen) en ‘sluimerende’ talenten.”

Wie is Kurt

“Dit maakte een heel verschil voor mij”, zegt Kurt De Mey, sinds kort Regulatory Affairs Expert voor een chemisch bedrijf. “In mijn vorige job zat ik met een bore-out en een burn-out. Op zoek naar loopbaanbegeleiding kwam ik bij Kristien terecht. Mijn hele achtergrond kon ze gaandeweg haarfijn duiden. Niet eenvoudig: herinneringen zijn gekleurd”, vertelt hij.

“Zo kwam ik erachter dat ik graag structuur breng in iets én dat ik een gestructureerde omgeving nodig heb. Uiteindelijk vond ik met die inzichten al na een maand een nieuwe job die veel nauwer aansluit bij wie ik ben. Maar het luik ‘wie is Kurt’ vond ik zo mogelijk nog waardevoller.”

Schommelen

Elke Pattyn werkt in de sociale sector. “Ik dacht dat ik me niet zoveel meer zou herinneren van mijn kindertijd, maar de vragen zijn zo concreet dat het allemaal snel terug komt. Als kind kon ik uren buiten schommelen en wegdromen. Dat verwees naar het belang van mijn mentale en fysieke ruimte. Ik merk dat ik er nood aan heb om te kunnen dromen. Ik vind het dan ook moeilijk om me volledig vast te zetten. Ik heb graag het gevoel dat ik altijd van koers kan wisselen”, stelt ze.

“Vroeger dacht ik dat het negatief is dat ik me niet kan binden. Maar nu zie ik het als deel van mijn persoonlijkheid, als een kerntalent. De analyse zelf? Er komt heel veel informatie naar boven zonder dat je zelf veel input moet geven. Het zijn ook geen ellenlange sessies. Ik vond het straf, heel herkenbaar allemaal. Net alsof ik bij een waarzegster zat die mij eens zegt hoe ik in elkaar zit (lacht). Ik besef in ieder geval dat ik meer tijd moet uittrekken om creatief bezig te zijn.”

Duik in je persoonlijkheid

Hoe breng je je speeltijd van vroeger onder in een reeks kerntalenten met elk eigen, specifieke componenten? “De analyse is gebaseerd op ervaringen tussen je vierde en je twaalfde. Geen momentopname dus: een belangrijk voordeel tegenover andere persoonlijkheidstesten.”

“Je kerntalenten scheppen een beeld van je creatieve, cognitieve, psychologische, sociale, actieve en empathische vermogen”, zegt Kristien Van Cauwenberge. “Omdat alle combinaties mogelijk zijn, met per talent een gewicht dat ‘sterk’, ‘half’ of ‘klein’ kan zijn, krijg je veel meer differentiatie dan elders. Vaste persoonlijkheidstypes zijn er niet. Het is puur maatwerk. Bij de test houden we ook rekening met je opvoeding en opleiding. Al die omgevingselementen hebben een invloed op je kwaliteiten. Vóór je de KernTalenten op jezelf mag loslaten, moet je wel rijp genoeg zijn. Maar na het secundair is het een accurate tool om uit te vissen welk professionele plaatje past voor jou.”

200 analisten

De KernTalentenmethode is wetenschappelijk onderbouwd. Uit onderzoek door klinisch psychologe Prof. Dr. Elke Van Hoof (psychodiagnostiek, trauma, stress en burn-out - VUB) blijkt de betrouwbaarheid. In België, Nederlands, Duitsland, Frankrijk en Portugal gebruiken coaches, psychologen, HR- en andere professionals de analyse als basis. Vorige zomer ging de tweehonderdste Erkende Analist – nog een collega voor Kristien Van Cauwenberge – aan de slag. Heb je belangstelling voor een traject, dan dan kun je net als andere loopbaancoaching voor een KernTalentenanalyse terecht met VDAB-loopbaancheques.

(wdh) - Foto: (kvc) - Meer info: www.kenjekerntalenten.be 

KernTalenten 16 december 2017
Anderen bekeken ook