An Nelissen: Geneticus

14 mei 2009
Actrice An Nelissen staat bekend als een grappige dame. Maar in haar droomjob zou ze het ernstiger aanpakken.
An Nelissen Geneticus

Op de humaniora had ik het geluk leraren biologie, aardrijkskunde en geschiedenis te treffen die hun lessen op elkaar afstemden, waardoor je als leerling verbanden kon zien. Zo hebben ze een vuur dat al in me zat aangewakkerd. Mijn droomjob, geneticus, doet je ook zoeken naar het waarom. Waar komen wij vandaan? Ik kies mijn boeken in functie van mijn fascinatie voor biologie en genetica. Het gaat zelfs zo ver dat ik grote fan ben van de patholoog op Vitaya en van een serie als CSI, over forensische experts. Als ik daar tijdens het zappen op bots, blijf ik gegarandeerd plakken.

“Labo-research naar de oorzaak van ziektes mag sommigen dan misschien saai in de oren klinken, mij zou dat enorm geboeid hebben.”

Ken je het boek De Zeven Dochters Van Eva van geneticus Brian Sykes? Die man moest ooit door een vliegtuigpanne op het eiland Rarotonga landen. De drie dagen dat hij daar vast zat, vond hij er niet beter op dan bloedstalen te nemen van de eilandbewoners. Hij ontdekte dat het mitochondriaal DNA van die Polynesiërs verwant was met dat van Aziaten. Door de link tussen verschillende volkeren aan te tonen, bevestigde hij de evolutietheorie van Darwin. De katholieken, die toen nog de plak zwaaiden in de wetenschappelijke wereld, werkten Sykes tegen. Niettemin betekende het de grote aanzet tot het wereldwijde DNA-onderzoek.

Er wordt te weinig naar exacte wetenschappers geluisterd. Hoe lang werden ze niet gefnuikt door de katholieke moraal? Dat een wereldleider als de paus mag verklaren dat condooms het aids-probleem niet helpen oplossen, is eigenlijk misdadig. Iemand die gepassioneerd is door zijn vak heeft geluk én ongeluk. Altijd botsen ze op mensen die hen niet begrijpen en hen daarom dwarsbomen. Geen passie zonder pijn, misschien is dat wel de boodschap.

Door omstandigheden ben ik actrice geworden, maar ik had even graag van genetica mijn beroep gemaakt. Labo-research naar de oorzaak van ziektes mag sommigen dan misschien saai in de oren klinken, mij zou dat enorm geboeid hebben. Ik hoefde niet eens het niveau te halen van een Jean-Jacques Cassiman, een figuur waar wij Belgen heel trots op mogen zijn. Nee, zelfs als loopmeisje had ik graag van die wereld deel uit gemaakt.

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 16732 andere jobs