Vorige

1 van 42

Volgende
Volgend artikel:

Het gevolg van tijdelijke werkloosheid op je belastingen?

De 17 resterende belastingparadijzen op een rij

18 september 2018
belastingparadijs
Heel weinig of zelfs geen belastingen betalen? Het kan! Heel wat bedrijven gaan naar het buitenland om zoveel mogelijk van hun winst in eigen zak te steken. Dit zijn de zeventien landen die een belastingparadijs zijn voor veel ondernemers.

Een belastingparadijs is een land of natie waar geen regels zijn rond belastingen, of waar bedrijven aan een heel laag tarief belast worden. Met andere woorden: ondernemers die hun bedrijf vestigen in een van de belastingparadijzen, strijken meer winst op.

Een paradijs voor de grootverdieners, maar een slechte zaak voor de wereldwijde economie. En ondernemers vinden sneller hun weg naar een ander land, wat de economie in eigen land absoluut niet ten goede komt. Bovendien zijn de regeringen in die landen vaak corrupt en wordt fraude amper bestraft.

De resultaten

De Europese Unie wil élk jaar een lijst publiceren met landen die het niet zo nauw nemen met de regels en wetten rond belastingen. Niet alleen om de strijd aan te gaan met die belastingparadijzen, maar ook om de geloofwaardigheid van die landen te ondermijnen. In de hoop dat ze hun beleid aanpassen en zich bezinnen over de impact van hun wanbeleid.

Dit zijn de zeventien landen die geen goede punten scoren op het gebied van belastingen en waar de Europese Unie korte metten mee wil maken:

1. Zuid-Korea

De inwoners worden belast op hun wereldwijd inkomen, maar dat geldt dus niet voor de mensen die niet in het land wonen of gevestigd zijn. Zij betalen alleen belastingen op het geld dat ze verdienen binnen de landsgrenzen van Zuid-Korea.

2. Palau

Hoewel je hier als buitenlander amper belastingen betaalt, mag je niet zomaar alles doen. Sommige sectoren zijn niet toegankelijk voor buitenlanders, zoals transport op land en zee en de commerciële visvangst.

Palau 

3. Trinidad en Tobago

De Caraïbische eilandengroep is populair onder buitenlandse bedrijven omdat er sterk de nadruk wordt gelegd op de bescherming van eigendomsrechten. Daarnaast is de arbeidsmarkt vrij flexibel waardoor je makkelijk goed personeel vindt.

4. Tunesië

Hier moet je als bedrijf de eerste tien jaar geen vennootschapsbelasting betalen. Tijdens het elfde jaar geniet je van een korting van 50 procent en gedurende een bepaalde periode ben je vrijgesteld van registratiekosten en belastingen op goederen.

5. De Verenigde Arabische Emiraten

Ook hier moet je geen vennootschapsbelasting betalen én geldt er een veel lager tarief dan in andere landen.

6. De Marshalleilanden

Buitenlandse bedrijven betalen slechts 5 tot 10 procent belastingen op de verkoop. Ook de vennootschapsbelasting ligt een stuk lager: amper 8 procent voor de eerste 5.175 euro en 12 procent voor de volgende 5.175 euro.

7. Mongolië

Hier betaal je als buitenlands bedrijf 10 procent omzetbelasting en 10 tot 25 procent vennootschapsbelasting.

Palau 

8. Amerikaans-Samoa

Hier betaal je wellicht het minst aan belastingen als buitenlands bedrijf, aangezien de tarieven er buitengewoon laag liggen.

9. Bahrein

In dit land betaal je geen vennootschapsbelasting, tenzij je in de olie-industrie actief bent. En … er is ook geen belastingen op je winst.

10. Barbados

Je betaalt het meeste belastingen als je minder dan vijf miljoen dollar binnenhaalt, met name 2,5 procent. Als je meer dan 15 miljoen dollar verdient, betaal je maar 0,25 procent belastingen.

11. Grenada

Zowel binnenlandse als buitenlandse bedrijven betalen 15 procent omzetbelasting en 30 procent bedrijfsbelasting. Maar Grenada is wel het land dat het slechtst scoort op gebied van opsporing en bestraffing van belastingontduiking.

12. Guam

Hier genieten buitenlandse bedrijven, onder bepaalde voorwaarden, van heel wat voordelen. Ze moeten bijvoorbeeld geen gebruiks- en inkomenstaks betalen.

13. Macau

Buitenlandse bedrijven betalen hier slecht 2 tot 12 procent bedrijfsbelasting en hun omzet wordt helemaal niet belast.

Palau 

14. Namibië

De sociale bijdragen bedragen hier amper 0,9 procent. Op de omzet betaal je als buitenlands bedrijf 15 procent belastingen, plus 32 procent bedrijfsbelasting.

15. Panama

25 procent bedrijfsbelasting en 10 procent vermogenswinstbelasting voor buitenlandse bedrijven. Het is een land waar ook veel inbreuken gedaan worden op het eigendomsrecht.

16. Saint Lucia

Als buitenlands bedrijf betaal je hier standaard 30 procent bedrijfsbelasting en 15 procent belastingen op je omzet.

17. Samoa

Hier bedraagt de bedrijfsbelasting 27 procent, al wordt daar erg nonchalant mee omgegaan.

Palau 

(dt/em) - Bron: Express 

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17054 andere jobs