Waarom vind ik moeilijk een job?
Vorige

1 van 204

Volgende
Volgend artikel:

2 foute reacties wanneer je die job niet krijgt

België: het land van de stelende werknemer

België staat in de Europese top drie als het gaat om het diefstal door eigen personeel. Enkel werknemers uit Rusland en Finland hebben de twijfelachtige eer om in verhouding nog meer te stelen van hun werkgever.
#

Het totale verlies voor de retail door diefstal bedraagt in België 1,19 procent van de totale omzet, oftewel 927 miljoen euro. Daarvan is 29 procent diefstal door personeel. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van Checkpoint Systems. Dit betekent dat in retail 0,35 procent van de omzet in de spreekwoordelijke zakken van het personeel verdwijnt, goed voor een kwart miljard euro.

België is, op twee landen na, het land met het grootste procentuele verlies door stelende medewerkers. In vergelijking met onze buurlanden: in Nederland bedraagt het verlies door personeelsdiefstal 0,21 procent, in Duitsland slechts 0,12 procent.

Levensstandaard

Een verklaring voor ons hoge percentage is er niet meteen. Diefstal is een maatschappelijk fenomeen, maar de laatste jaren is er wel een normvervaging aan de gang, oordeelt Dominique Reumers, woordvoerder van Checkpoint Systems. “Mensen stelen niet alleen omdat ze het financieel moeilijker hebben, maar ook steeds meer om hun levensstandaard te kunnen behouden”, meent Reumers.

Er wordt in ons land zeker niet alleen gestolen uit nood. “Vaak ook omdat men niet aan de verleiding kan weerstaan of omdat de gelegenheid zich voordoet. Dat geldt ook voor werknemers”, aldus de woordvoerder, die onze top drie positie ook wel wil relativeren. “Ons land doet het nog relatief goed in vergelijking met bijvoorbeeld de VS. In België is er nog een zekere vorm van loyaliteit ten opzichte van de werkgever.”

(wv) 

26 november 2015

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook