Bedrijfsdata vaakst gestolen door jonge mannen

Mannen tussen 24 en 35 jaar hebben de grootste neiging om bedrijfsgegevens te stelen. Dat wijst een studie uit waarin 150 datadiefstallen werden bestudeerd.
#

Volgens een studie van het internationale advocatenkantoor Mishcon de Reya maken jonge mannelijke individuen (24-35 jaar) zich het meest schuldig aan gegevensdiefstal. 79 procent van deze diefstallen wordt gepleegd door een alleenstaande dader, 77 procent van deze daders is mannelijk.

De analyse toont verder aan dat slechts 20 procent van de informatiediefstallen gepleegd wordt door een vrouw of een groep vrouwen. In 7 procent van de gevallen opereerden een mannelijke en vrouwelijke dief samen.

Waarom?

Bij 30 procent van de onderzochte gevallen wou de dief de data gebruiken om een eigen, concurrerend bedrijf op te zetten. 65 procent van de daders bezorgde dan weer de informatie als een geschenk aan de nieuwe werkgever, een concurrent van de ex-werkgever. Bij de overige 5 procent van de datadiefstallen werd de diefstal ontdekt nog voor de dader er daadwerkelijk iets mee kon doen.

Hoe?

De meest gebruikte methode (56 procent van de onderzochte gevallen) om data te verkrijgen en te behouden, bleek e-mail te zijn. 26 procent printte de data gewoon af en 16 procent gebruikte meer dan één methode om informatie te verkrijgen. Slechts 6 procent zette de bedrijfsgegevens op usb-stick, dvd of cd.

Er werden dus geen gesofisticeerde technieken gebruikt en ex-medewerkers beschikten niet over een zekere IT-expertise om de gegevens te ontvreemden.

(nm) - Bron: Mishcon.com 

29 november 2013
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook