Collega's
Vorige

1 van 575

Volgende
Volgend artikel:

Samen met je collega's sporten: ja of neen?

Als Vlaming tussen Walen werken: waar moet je op letten?

Als Vlaming werken in Wallonië? Het is de ideale gelegenheid om je Frans een beetje bij te schaven. Let wel op, want in Wallonië gaat het er net ietsjes anders aan toe dan op de Vlaamse werkvloer.
#

Dat er grote verschillen zijn tussen Walen en Vlamingen is niets nieuws. Maar wat als je binnenkort aan de slag gaat in Wallonië? Dan hou je hier best rekening mee.

Socializen

Dat Walen elkaar begroeten met een kus is je ongetwijfeld al opgevallen. Ook op de werkvloer is dat niet anders. Ga dus niet meteen aan je bureau zitten, maar geef al je collega’s een kus en vraag hoe hun avond of weekend geweest is.

Niet té persoonlijk

Je, jij of u? In Vlaanderen is het één pot nat. In Wallonië daarentegen gebruikt iedereen vous. En al zeker bij formelere contacten. Waar je in Vlaanderen makkelijker je of jij gebruikt in een e-mail, is dat in Wallonië not done. Gebruik dus altijd vous, tenzij je toestemming hebt gekregen om te tutoyeren.

Samen lunchen

Eet je regelmatig je boterhammen op aan je bureau? Walen vinden het belangrijk om minstens een half uur te praten over iets anders dan het werk. En daar is de lunch de perfecte gelegenheid voor. Blijf dus zeker niet aan het werk tijdens de middagpauze.

Meer dan collega’s

Ga je na het werk rechtstreeks naar huis? In Franstalig België maken collega’s na het werk tijd om samen iets te gaan drinken of snel iets te gaan eten. Maak je dus zeker niet uit de voeten, want collega’s kunnen ook vrienden worden.

Je diplomatieke zelf

Vlamingen zeggen waar het op staat, zonder er al te veel doekjes om te winden. Dat doe je onder Franstalige collega’s beter niet. Kleed je boodschap in, spring wat voorzichtiger om met je woordkeuze zodat je zeker niemand op de tenen trapt.

Wees duidelijk

Snel een afspraak maken? Met Walen duurt het net iets langer om alles te regelen. Duidelijke afspraken en regels zijn belangrijk. Daarom zijn contracten ook net iets uitgebreider dan in Vlaanderen. Kwestie van voorbereid te zijn op het ergste.

(dt/em)  

7 september 2017
Anderen bekeken ook