Belastingen
Vorige

1 van 42

Volgende

Alles wat je moet weten over je belastingaangifte

Je belastingaangifte invullen, is ongetwijfeld niet je meest favoriete bezigheid. Misschien zie je er ieder jaar zelfs als een berg tegenop. De uiterste aangiftedatum voor dit jaar nadert en daarom zetten we een aantal tips voor je op een rijtje. Veel leuker zal het daarmee niet worden, maar je kan er wellicht wel geld of tijd door besparen.

Allereerst is het van belang om te weten dat er twee deadlines zijn. Het verschil hangt af van de manier waarop je je aangifte invult: op papier of digitaal. De uiterste datum waarop het op papier ingevulde formulier binnen moet zijn, is 28 juni 2019. Wie kiest voor de online optie, via Tax-on-web, heeft tot 11 juli 2019 de tijd. In Tax-on-web staan je gegevens al deels ingevuld, waardoor het indienen sneller gaat. Let wel op dat het verstandig is om deze gegevens nog even te controleren. Het is al vaker voorgekomen dat het systeem een berekening maakt aan de hand van verouderde informatie.

Voor de online aangifte kun je inloggen met een kaartlezer (eID), maar ook met itsme. Dat is een applicatie die je kunt gebruiken om in te loggen op diverse websites, zoals die van banken, verzekeraars en die van de overheid.

Wanneer je te laat bent, riskeer je een boete of een belastingverhoging. Die boete kan oplopen tot 1.250 euro. Een hoge boete wordt vooral opgelegd als je in het verleden ook al eens te laat was. Ook is het mogelijk dat de fiscus de procedure van ‘aanslag van ambtswege’ in gang zet. Dit houdt in dat de overheid de aangifte zelf voor je invult en dus afgaat op de gegevens die ze van je heeft, of waarvan ze vermoedt dat ze juist zijn. Mochten die gegevens vervolgens niet correct zijn, dan moet je dat zelf aan kunnen tonen.

Om dit te voorkomen, kun je nog de hulp van een boekhouder of belastingconsulent (een mandataris) inschakelen. Wie voor ontvangst van een herinneringsbrief, dat is voor 31 augustus, een mandataris contacteert en hem of haar vóór die datum een mandaat laat maken, kan de aangifte indienen tot 24 oktober 2019. Een mandaat geeft een boekhouder de bevoegdheid om namens jou te handelen. Uiteraard moet je de hulp van de boekhouder wel zelf betalen.

Studenten

Ook als je studeert en daarnaast het afgelopen jaar gewerkt hebt, ben je verplicht om je belastingaangifte in te vullen. Het bedrag dat je verdiend hebt, zal waarschijnlijk lager zijn dan een ‘normaal’ salaris, waardoor je in principe minder wordt belast. Hier geldt overigens wel een verschil tussen job- en werkstudenten. Als je tot de eerste categorie behoort, krijg je van de overheid per kalenderjaar een pakket van 475 uur. Jobstudenten betalen minder sociale bijdragen dan een gewone werknemer. Werk je meer, dan dan worden de sociale bijdragen hoger en val je doorgaans in de categorie 'werkstudent'. In dat geval wordt je loon mogelijk wel meer belast.

Voor wie niet in de categorie student valt, is het bijverdienen tot 6130 euro per jaar vrijgesteld van belasting. Hierbij hoort het werk dat je verricht hebt volgens een erkend platform binnen de deeleconomie. Platformen die deze erkenning hebben zijn onder meer UberEats, waarmee maaltijden worden rondgebracht, en ListMinut, waarmee je de juiste persoon voor jouw klus kan vinden. Werkzaamheden voor een vereniging of diensten die je maar af en toe voor iemand anders uitvoert, mogen je niet meer dan 510,83 euro per maand hebben opgeleverd om belastingvrij te blijven.

Tegemoetkomingen van de overheid

Naast het in de gaten houden van de deadline, is het verstandig om de mogelijke aftrekposten goed te bestuderen. Zo zijn er behoorlijk wat zaken waarbij de overheid je financieel tegemoet komt. Als je een gift van meer dan 40 euro hebt gedaan aan een erkende instelling, kan je bijvoorbeeld rekenen op een belastingvermindering van 45 procent van het bedrag van de gift.

Voor wie kinderen jonger dan twaalf jaar heeft, geldt ook een flinke tegemoetkoming in de kosten. Per dag dat je kind gebruik heeft gemaakt van opvang, mag je als ouder 11,20 euro opgeven waarover de belastingvermindering 45 procent bedraagt. Ook wanneer je spaart voor je pensioen via een pensioenspaarverzekering of een pensioenspaarfonds kan je dit opgeven in je belastingaangifte. Afhankelijk van de regeling die je getroffen hebt, is het belastingvoordeel 25 of 30 procent van het geld dat je hebt gestort.

Groene belastingvoordelen

Bij het invullen van je formulier kun je mogelijk ook genieten van een aantal ‘groene’ voordelen. Als je al een tijdje over een lage energiewoning, passiefwoning of nulenergiewoning beschikt, kun je nu bijvoorbeeld nog steeds aanspraak maken op een behoorlijke belastingvermindering. Deze vermindering werd in 2012 afgeschaft, maar de resterende regel van tien jaar belastingaftrek voor dit soort woningen blijft gelden. Als je woning nog voor het jaar 2011 is gecertificeerd als energiezuinig, kan het je nu nog steeds tot honderden euro’s belastingvermindering opleveren.

Wie voor 1 januari 2012 een groene lening af heeft gesloten, komt ook nog in aanmerking voor een belastingvermindering op de interesten van die lening. Het is wel van belang dat je hiervoor de fiscale attesten bij de hand hebt en ze kan toevoegen aan je belastingaangifte. Dit zijn documenten die je kredietgever (bijvoorbeeld de bank) verstrekt.

(lk) - Bron: TopCompare

27 juni 2019
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook