Bazen
Vorige

1 van 480

Volgende
Volgend artikel:

Welke eisen stelt Gen Z aan de werkgever?

8 slimme vragen die succesvolle managers stellen in een sollicitatiegesprek

Wat is je grootste sterkte? Wat zijn je zwaktes? Slimme CEO’s en managers weten dat je met dat soort vragen niet veel te weten komt. Zij blijven weg van de clichés en stellen interessantere, maar lastigere vragen. Dit zijn er 8 van.

1. Hoe zou je jezelf beschrijven in een woord?

Het woord dat je gebruikt is niet doorslaggevend. Met deze vraag testen managers hoe goed je jezelf kent. Hoe langer je moet nadenken, hoe slechter je jezelf kent.

2. Hoe oud was je toen je voor het eerst betaald werk deed?

Als je werkte tijdens je studies om je studies te betalen of in een deel van je levensonderhoud te voorzien, dan ben je iemand met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Zeker als je niet te beroerd was om vuil of hard werk te doen.

3. Geef me een overzicht van de voornaamste verantwoordelijkheden die je hebt gedragen, van je voornaamste successen en van je grootste uitdagingen

Managers testen hiermee hoe goed je kunt vertellen. Een goed verhaal kunnen vertellen is van belang om een team te motiveren, om ideeën te verkopen aan klanten en potentiële klanten en om ingewikkelde bedrijfsstrategieën uit de doeken te doen op een manier die iedereen kan begrijpen.

4. Wat zorgt ervoor dat je ‘s morgens uit je bed komt?

Het antwoord op deze vraag geeft aan wat je drijft, wat je passies en verlangens zijn. Elk bedrijf heeft zijn ups en zijn downs en het is belangrijk om te weten wat je drijft om ervoor te zorgen dat je ook in mindere tijden gemotiveerd blijft

5. Stel dat ik je aanneem, wat hebben we samen dan bereikt als we hier binnen een jaar terug zitten?

Met deze vraag testen managers of je je huiswerk hebt gemaakt. Met andere woorden: of je het bedrijf waar je solliciteert genoeg kent. Alleen als dat zo is, bewijs je dat je echt voor dat bedrijf wil werken.

6. Vertel me iets dat klopt, maar waar niemand het met je over eens is

Managers houden van werknemers die niet bang zijn om voor hun mening uitkomen. Je antwoord op deze vraag laat zien of je tegen de stroom in durft te zwemmen én hoe origineel je kunt zijn in je denken.

7. Wanneer heb je je voor de laatste keer verkleed?

Of je nu een carnavalsgek bent, aan amateurtoneel doet of je verkleed hebt voor je kinderen of een vrijgezellenavond, als je dat soms doet, toont het aan dat je een vrolijk iemand bent en dat je ook op de werkvloer voor een fijne ambiance en een leuke werksfeer zult zorgen. Je collega’s appreciëren dat. Bovendien: leiders met gevoel voor humor krijgen meer gedaan van hun team dan strenge.

8. Heb je ooit al iets uitgevonden?

Met deze vraag onderzoeken managers hoe creatief je bent. Je hoeft geen robot uitgevonden te hebben die kan wassen en strijken, het kan en mag vanalles zijn. De manier waarop je gereedschap of keukenapparatuur op je geheel eigen wijze gebruikt, of een slim systeem om je boekenkast te ordenen of de kabels van je televisie en dvd netjes bijeen te houden… Je antwoord geeft aan hoe sterk je drang is om op zoek te gaan naar originele oplossingen.

(pm)

16 augustus 2019
Anderen bekeken ook