Sollicitatiegesprek
Vorige

1 van 275

Volgende
Volgend artikel:

Met deze vragen kan jij je jobinterview verknallen

7 sollicitatietips voor 50-plussers

Op sollicitatiegesprek gaan is niet gemakkelijk. Zeker niet als je vreest dat je interviewer jonger gaat zijn en je baas misschien zelfs minder ervaren.
#

Het zijn lang niet alleen mensen met weinig ervaring die nerveus zijn voor een sollicitatiegesprek. Voor 50-plussers is het ook niet altijd evident. Ze voelen zich vaak onzeker over hun leeftijd of over de competitiviteit van hun cv ten opzichte van jongere kandidaten. Een gevoel dat vaak alleen maar versterkt wordt wanneer de interviewer nog eens jonger is dan hen.

Toch is het moeilijk om sollicitatiegesprekken te omzeilen. Des te meer reden om je interviewvaardigheden op te frissen. Het goede nieuws? Meer en meer bedrijven gaan actief op zoek naar expertise en talent. Er is dus meer vraag naar mensen met ervaring. Een perfect klimaat om je carrière een nieuw leven in te blazen.

Daarom deze 7 tips voor 50-plussers om zich comfortabeler te voelen tijdens een jobinterview.

1. Concentreer je op je ervaring

Je bent ouder en waarschijnlijk wijzer. Je ziet je leeftijd misschien als een struikelblok, maar je brengt heel wat (levens)ervaring aan de tafel. Iets dat je onderscheidt van andere kandidaten en waardevol kan zijn voor je toekomstige werkgever.

Concentreer je dus op wat je weet, hebt geleerd tijdens je carrière en daarbuiten, en ondersteun je ervaring met voorbeelden uit de praktijk. Je kan onder andere praten over uitdagingen, moeilijkheden, mislukkingen en oplossingen die je bent tegengekomen tijdens je loopbaan.

2. Wees open en eerlijk

Zitten er gaten in je cv? Een lange werkloosheids- of revalidatieperiode misschien? Of verander je nu van sector, na een lange loopbaan op dezelfde plek? Volgt de job waarvoor je solliciteert niet op al je vorige functies? Dan is het niet abnormaal dat je werkgever hier nieuwsgierig naar is.

Hoewel veel redenen persoonlijk kunnen zijn en het dus je recht is om deze voor jezelf te houden, probeer je best niet te defensief te zijn. Je kan een toekomstige werkgever gerust vertellen dat je een burn-out hebt gehad en je je nu herpakt hebt en beseft hebt dat je je wil heroriënteren op de arbeidsmarkt. Een slepende ziekte overwonnen hebben, is niets om je voor te schamen, integendeel zelfs. In veel gevallen is het een overwinning dat je daar staat en terug aan de slag wilt gaan. Of misschien heb je na een aantal jaren in dezelfde functie plots beseft dat die job je niet gelukkig maakt en heb je eindelijk je roeping gevonden? Zelfs al doe je het enkel voor een hoger loon, het zijn allemaal dingen waar een werkgever je voor zal respecteren. Het zijn aspecten van je leven die je vastberadener maken.

Je openheid en eerlijkheid zullen in ieder geval je gesprek en je relatie met je toekomstige werkgever al met een positieve noot starten.

3. Doe je huiswerk

Ga je op gesprek bij een bedrijf? Ploeg hun website door. Staat er iets op over de jaarresultaten of zelfs kwartaalopbrengsten? Hebben ze een blog? Zijn ze onlangs nog in het nieuws geweest? Eventjes Google raadplegen of Google Alerts instellen voor je naar je interview vertrekt, is een goede zet. Wat weet je trouwens over je interviewer? Is het een HR-specialist of zit de CEO voor je neus? Eventjes kijken op LinkedIn kan geen kwaad.

4. Toon je gevoel voor humor

Humor verlicht de toon van elk gesprek. Ben je nerveus, probeer te relativeren met humor. Merk je dat de interviewer het lastig heeft met je leeftijd of met een deel van je cv? Maak er een luchtig grapje over.

Je komt hierdoor ook minder onzeker over en je zal ook meteen prettig lijken om mee samen te werken. Humor toont aan dat je intelligent bent, charmant en op je gemak. Blijf best wel weg van politieke topics of provocerende onderwerpen. Zo goed ken je je interviewer nog niet, je weet niet wat gevoelig ligt. Het is ook bewezen dat humor belangrijk is op de werkvloer en dat succesvolle managers dubbel zoveel humor gebruiken als minder succesvolle leidinggevenden.

5. Wees up-to-date

Je hoeft niet per se social media expert te worden, tenminste als dat niet de job is waar je voor solliciteert, maar wees wel mee met de laatste technologieën. Weet via welke kanalen je bedrijf communiceert, waarmee het zijn klanten bereikt en hoe het zijn product verkoopt of dienst aanbiedt. Wees op de hoogte van trends, zowel op het vlak van technologie als binnen de sector waar je bedrijf opereert. Volg het nieuws, laat merken dat je de actualiteit volgt.

Zo laat je zien dat je niet op je lauweren rust en geïnteresseerd bent in de wereld. Je bent enthousiast en begaan met de wereld.

6. Zie er professioneel uit

Dit is adviseerbaar in elke levensfase uiteraard. Het toont respect naar je interviewer en dat je jezelf verzorgt.

Zoek uit of er een soort dresscode is in de sector waar je wil werken. Is een kostuum vereist? Een geklede jeans met gestreken hemd? Mag een fleurige jurk of hou je het beter sober?

Zorg wel voor een moderne outfit. Misschien dat een vintage of retro look als statement nog kan bij bepaalde werkgevers, maar ga er beter niet vanuit.

7. Bereid je voor op het onverwachte

Oké, als het onverwacht is kan je je er niet op voorbereiden, maar probeer toch een antwoord te hebben op elke mogelijke vraag.

Hoewel werkgevers niet mogen discrimineren, dus ook niet op leeftijd, kan het zijn dat je hier toch mee geconfronteerd wordt. Bewust of onbewust. Subtiel of overduidelijk. Probeer jezelf hier tegen te wapenen.

Je kan op vragen over je leeftijd antwoorden met een grapje of door juist hun argumenten of twijfels te weerleggen door je expertise te benadrukken en hen uit te leggen waarom jij jezelf ziet als de beste kandidaat en zij dat ook zouden moeten doen. Of vraag hen waar hun twijfels liggen, zonder defensief te worden. Je kan het onderwerp dan rustig bespreken en vooroordelen weerleggen.

Wat er ook gezegd wordt, laat jezelf niet onder de mat vegen, in verlegenheid brengen of laat jezelf niet met verstomming slaan.

Is het een duidelijk geval van discriminatie dan kan je altijd nog klacht indienen bij een gespecialiseerde organisatie, zoals bijvoorbeeld Unia. Het zal je waarschijnlijk niet de job alsnog opleveren, maar je kan het bedrijf wel melden, zodat de zaak opgevolgd wordt.

Conclusie: wees jezelf

De arbeidsmarkt betreden is nooit gemakkelijk en sollicitatiegesprekken zijn vaak een uitdaging, maakt niet uit tot welke leeftijdscategorie je hoort. Maar een goede voorbereiding helpt je al veel vooruit.

Probeer je leeftijd als een voordeel te zien en put daar zelf vertrouwen uit. Het is ervaring en het is een nummer. Jij bent gewoon jezelf. Laat je persoonlijkheid en je enthousiasme spreken.

(sjv) – Bron: Investopedia 

16 september 2016
Anderen bekeken ook