Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 508

Volgende
Volgend artikel:

4 redenen waarom je maar beter niet overgekwalificeerd bent

5 vragen om jezelf te stellen alvorens een nieuwe job te zoeken

5 vragen om jezelf te stellen alvorens een nieuwe job te zoeken
Kriebelt het bij jou om een andere job te zoeken? Volg vooral je hart en je verstand én stel jezelf een paar belangrijke vragen vooraleer je zomaar in het wilde weg begint te solliciteren.

Bezint eer ge begint… en begin er dan ook aan.

Een nieuw professioneel begin kan een mooi vooruitzicht zijn voor wie nood heeft aan een nieuwe uitdaging. Toch zorg je idealiter voor een goede voorbereiding en de antwoorden op de vragen “wie”, “wat”, “waar” en “waarom”. Om dat te weten te komen, stel je jezelf best eerst deze 5 vragen.

1. Wil je hier wel tijd en energie in steken?

Een nieuwe droomjob komt meestal niet uit de lucht gevallen (behalve als je door een enthousiaste headhunter gecontacteerd wordt natuurlijk). Hou er dus rekening mee dat je misschien redelijk wat tijd en energie zult moeten investeren in het zoeken naar die nieuwe job.

Ook kan het weer wennen zijn om jezelf te moeten “verkopen” tijdens het sollicitatieproces waar je vaak één van de vele kandidaten bent.

Lees ook: Hoe vind je de job die écht bij je past via Jobat.be?

2. Wat zijn je vaardigheden en interesses, en welke job is de beste match?

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid. Vraag jezelf eerlijk af waar je goed in bent en wat jou écht interesseert. Wat zijn je hard skills en soft skills? Ben je bereid om eventueel nieuwe vaardigheden aan te leren?

Sta ook even stil bij het type job dat je zoekt. Werk je graag zelfstandig of liever in een team? Hou je van klantencontact of niet? Draag je graag verantwoordelijkheid of ben je meer een stille werkmier op de achtergrond?

Ontdek: Welke kwaliteiten heb je vandaag nodig op de arbeidsmarkt?

3. Wil je dezelfde jobfunctie uitoefenen of overweeg je een carrièreswitch?

Neem je tijd om hier goed over na te denken, want het kan je veel tijdverlies en frustratie besparen. Twijfel je over een carrièreswitch? Probeer je eerst en vooral goed te informeren over de pro’s en contra’s en over de eventuele opleidingsmogelijkheden.

Misschien wil je wel freelance aan de slag, al dan niet in combinatie met een halftijdse vaste job? Wanneer je die knoop definitief hebt doorgehakt: go for it and go for happy!

4. Wat is jouw ideale werkgever en bedrijfscultuur?

Als werknemer breng je best wel wat tijd door op de werkvloer. Maak voor jezelf uit in welke bedrijfscultuur je het beste aardt. Ook de grootte van het bedrijf kan een rol spelen: voel je je meer thuis in een kleinere kmo of maak je graag deel uit van een groter geheel/bedrijf?

CHECK: Welke bedrijfscultuur past bij jou?

5. Kun je leven met het “nieuwe” loon en de arbeidsvoorwaarden?

Een nieuwe job houdt vaak ook nieuwe arbeidsvoorwaarden in: denk maar bv. aan het uurrooster, de locatie van het bedrijf en de mogelijkheid om - al dan niet gedeeltelijk - van thuis uit te werken.

Ook het loon zal in heel wat gevallen anders zijn dan wat je werkgever nu elke maand op je bankrekening stort. Bij een hoger loon zal je hoogstwaarschijnlijk geen veto stellen, maar wanneer het loon lager zal zijn, moet je je eerlijk afvragen of je hiermee kunt leven, nu en in de toekomst.

Op zoek naar een nieuwe job? Ga naar jobat.be en kies voor een job waar je echt gelukkig van wordt!
Job-alert: jobs op maat in je mail. 3 kliks en klaar

(fd)

14 juni 2023
Anderen bekeken ook