Persoonlijke ontwikkeling
Vorige

1 van 886

Volgende
Volgend artikel:

Vraag naar green skills in jobs blijft stijgen

5 gouden carrièretips voor techniekers

Technieker legt zonnepanelen
“Wie technisch sterk is en terzelfdertijd ook economisch en klantgericht denkt, heeft een grote streep voor.” (Eva Buyck, loopbaancoach van Sterk op je Werk)
Een technieker hoeft niet aan zijn job of carrière te denken: die loopt vanzelf toch? Misschien wel, maar toch kunnen enkele aandachtspunten voor jouw loopbaan als technicus het verschil maken.

“Mensen met technische beroepen focussen vaak zeer sterk op wat ze kunnen en doen in hun job. Maar ook andere competenties blijken voor hen cruciaal. Zij kunnen het verschil maken om die ene job in de wacht te slepen”, merkt loopbaancoach Eva Buyck van Sterk op je Werk op.

1. Denk klantgericht

Technisch werk gebeurt altijd in functie van een organisatie en klant. “Wie technisch sterk is en terzelfdertijd ook economisch en klantgericht denkt, heeft een grote streep voor”, beweert Buyck. Souplesse is hierbij belangrijk. “Staar je als productieverantwoordelijke bijvoorbeeld niet blind op de taken van je eigen afdeling. Een onverwacht maar urgent probleem bij een grote klant gaat best voor op een bestelling van een kleine klant, zelfs al stond die laatste al een week ingepland in jouw systeem.”

Denken in functie van de klant, betekent ook denken in het grotere geheel. “Besef goed dat klanten onrechtstreeks ook voor jouw loon instaan. Van zodra klanten overlopen naar een concurrent, kan dat nefaste gevolgen hebben voor jouw bedrijf.”

2. Ken je marktwaarde

Wat loononderhandelingen betreft, denk je ook best vanuit dat gemeenschappelijke doel. Wat kan jij het komende jaar ondernemen dat ervoor zorgt dat jij extra opbrengsten genereert voor jouw organisatie?

“Een kleine technische interventie of een complexe, maar succesvolle, ingreep kan er al voor zorgen dat er tijdswinst gegenereerd wordt, en dus ook meer rentabiliteit. Zo vergroot jij de kans aanzienlijk dat je jouw loonsopslag binnenhaalt. Voor wat, hoort wat, toch?”

Extra: 9 tips om binnen de maand opslag te krijgen

3. Hoe doe je je werk?

Vaak worden ook de zogenaamde soft skills onderschat: hoe je je werk doet. Bij meer technische profielen wordt er - zeker bij het solliciteren en bijvoorbeeld in hun cv - vaak minder aandacht besteed aan dergelijke soft skills. “Terwijl dit vaak ook heel belangrijk is voor een werkgever”, oppert Rob Peeters, loopbaanbegeleider bij Passion for Work. “Ik denk bijvoorbeeld aan eigenschappen als punctualiteit, samenwerking, leergierigheid of hulpvaardigheid.”

4. Praten helpt

In het verlengde hiervan: als technicus kan je niet alleen je werk uitvoeren, je zal er ook over moeten (door)praten. “Soms moet je durven schuiven in jouw workload. En moeten praten met collega’s uit andere afdelingen”, stelt Eva Buyck, die ook oproept om doordacht te communiceren.

“Pas geregeld jouw taalgebruik aan en filter die naargelang de persoon die je voor je hebt: van operator tot CEO”, raadt ze aan. “Wanneer je bijvoorbeeld te veel vakjargon gebruikt tijdens een meeting met collega’s, kun je daarmee het tegenovergestelde effect bereiken.”

5. Sta open voor veranderingen.

Veranderingen doorvoeren is sowieso al niet evident, laat staan in afdelingen die al jarenlang punctueel volgens vaste schema’s en methodieken werken. “Respecteer mensen in de werkwijze die ze tot op vandaag hanteren. Maar geef ook aan dat de wereld verandert”, raadt ze aan. Dat geldt ook voor jezelf.

Solliciteren gebeurt vandaag per definitie online, net als jobbeurzen virtueel gaan. Als je bijvoorbeeld echt van job wil veranderen, is het digitale aspect een must. Ook op dat vlak is de wereld aan het veranderen. 

Interesse in een job als technieker? Bekijk het actuele vacatureaanbod

(William Visterin)

2 april 2021
Anderen bekeken ook