Welke job past bij mij?
Vorige

1 van 597

Volgende

Intelligent, planmatig of creatief: wat ben je het best?

Intelligent, planmatig of creatief?
Stel dat jij iemand mag aanstellen voor een job? Er zijn drie sollicitanten. De eerste heeft een hoog IQ. Nummer twee werkt erg planmatig en betrouwbaar. En de derde is creatief en zal met een hoop goede ideeën komen. Wie kies je?

Het dilemma duikt op in ‘Thank God it’s Monday’, een boek vol carrièretips geschreven door Petter Stordalen, een Noorse miljardair en ondernemer die 17.000 mensen tewerkstelt. In zijn ‘wie van de drie’ bezit jij alle info van de kandidaten, zoals persoonlijkheid- en IQ-testen. Ieder van hen blinkt uit door óf intelligent óf planmatig óf creatief te zijn, en is telkens middelmatig in de twee andere.

Wie wint? “Zolang er banen bestaan, maakten veel werkgevers al de foute keuze”, stelt Stordalen. “Het zijn drie onmiskenbaar positieve eigenschappen, maar toch wint planmatigheid. Dus gestructureerd en gedisciplineerd werken.”

Promotie

Dat gaat, volgens hem, verder dan sollicitaties. “Er zijn tijdens je carrière maar weinig eigenschappen waardoor je sneller promotie maakt dan planmatigheid. Je kunt ideeën hebben en slim zijn, maar je kunt niet zitten wachten tot iemand jou of je idee ontdekt. Je moet aanpakken en produceren.” Het goede nieuws, zo stelt hij, is dat in tegenstelling tot veel andere kenmerken, planmatigheid iets is wat je kan leren, bijvoorbeeld door het inbouwen van goede gewoontes.

Opvallend is overigens dat veel bedrijven fors inzetten op de twee andere eigenschappen: creativiteit en vooral intelligentie. Bij Google en Microsoft bijvoorbeeld bestaat het selectieproces voor een flink stuk uit pure intelligentietesten. Kortom: slim, planmatig of creatief, je bent het alle drie eigenlijk best zoveel mogelijk.

Lees ook: Hoe stel je zelf een carrièreplan op?

(William Visterin)

6 januari 2021
Aanbevolen jobs

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Anderen bekeken ook