Gelukkig op het werk
Vorige

1 van 1077

Volgende
Volgend artikel:

5 vs. 4 dagen werken: de meeste Belgen verkiezen het eerste

3 cruciale factoren voor je eigen geluk op het werk

“Gelukkige medewerkers zijn het geheim achter succesvolle organisaties.” (Mirabel Hoys, directeur HR-consulting bij Attentia)
Welke factoren beïnvloeden ons geluk? En niet onbelangrijk: hoe kun je die zelf in de juiste richting duwen? Alle beetjes helpen … en ook deze tips.

Steeds meer werknemers kampen met allerlei fysieke en psychosociale klachten als gevolg van een toegenomen werkdruk. “Denk maar aan de vele gevallen en signalen van stress, overspannenheid of burn-outs”, oppert Mirabel Hoys, directeur HR-consulting bij Attentia. “Het is dan ook een goede zaak dat meer en meer bedrijven aandacht besteden aan welzijn op het werk. Niet alleen bespaart dat bedrijven heel wat geld, je medewerkers zullen er ook gelukkiger van worden. En laat dat nu het geheim achter succesvolle organisaties zijn.”

Uiteraard is geluk meer dan een optelsom van een aantal voorwaarden. Maar weten welke factoren een invloed hebben op dat gevoel, geeft je alvast de mogelijkheid om je geluk in eigen handen te nemen.

Factor 1: je DNA

Geluk zit deels in je DNA. Sommige mensen maken nu eenmaal efficiënter stoffen aan die gelukkig maken. “Aan deze factor kun je uiteraard weinig veranderen, maar hij is gelukkig niet doorslaggevend.”

Factor 2: je motivatie

Ook jouw wil en motivatie om gelukkig te zijn, spelen een belangrijke rol. “Actief geluk nastreven kan dus echt”, oppert Hoys.

Factor 3: je kijk

Je hebt dan wel geen controle over wat er met jou gebeurt, maar je kunt wel bepalen hoe je ermee omgaat. “Zo kun je de context veranderen of er anders tegenaan kijken.”

Nog enkele tips om je geluk na te streven

Is gelukkig zijn gemakkelijker gezegd dan gedaan? Klopt, maar met deze tips van Mirabel wordt het alvast een stuk concreter:

  • Hou je verwachtingen haalbaar én uitdagend. “Door doelen op te delen in kleinere stappen, zul je een stuk gemotiveerder zijn om ze te halen.”
  • Werk aan je discipline om je zelfcontrole te versterken. “Die twee factoren zijn cruciaal voor jouw wil en motivatie”, aldus Hoys.
  • Blijf oefenen. “Geluk is als een spier die je moet trainen”, vindt ze.
  • Ervaar welke impact jouw geluk heeft op jouw omgeving. “Wie positiviteit de wereld instuurt, krijgt die ook terug.”
  • Neem afstand van negatieve ervaringen. “Zodat je ze kunt relativeren.”


(William Visterin) - Bron: MARK Magazine

14 augustus 2019
Anderen bekeken ook