Vorige

1 van 473

Volgende
Volgend artikel:

De 20 minuten-regel tegen stress en ... overgewicht!

3 aanwijzingen om een leugenaar te ontmaskeren

23 september 2010
De Harvard Business Review liet enige tijd geleden nog weten dat machtige zakenlui veel betere leugenaars zijn dan hun werknemers. Een gewaarschuwd man is er twee waard, maar hoe ontmasker je zo’n Pinokkio nu eigenlijk?
3 indices pour démasquer un menteur

Het helpt natuurlijk als je je gesprekspartner al kent en als je er ook al mee gesproken hebt wanneer hij zeker niet aan het liegen was. Je zal dan veel gemakkelijker merken of iemand zich abnormaal gedraagt. Vooral de lichaamshouding, de lach en de manier waarop iemand probeert over te komen, vertellen veel over het waarheidsgehalte van de woorden van de spreker.

Probeer op de volgende drie zaken te letten wanneer je iemand op een leugen wil betrappen.

1. Non-verbale aanwijzingen

Iemand die liegt, weet vaak welke woorden hij moet gebruiken, maar niet welke gebaren hij daarbij moet maken. Meestal houden leugenaars hun lichaam erg stil wanneer ze aan het liegen slaan. Ze spreken minder luid, ademen trager, knipperen minder met de ogen en richten hun blik op de grond. Het kan ook gebeuren dat ze – precies om geloofwaardiger over te komen – hun gesprekspartner juist recht in de ogen gaan kijken. Tijdens een normaal gesprek kijken we slechts zestig procent van de tijd in de ogen van onze gesprekspartner.

Na het vertellen van een leugen vertonen mensen meestal tekenen van opluchting. Dat is de reden waarom politiemensen een ondervraging vaak abrupt afbreken. Ze hopen dat de verdachte zich door zijn opluchting zal verraden.

2. Verbale aanwijzingen

Wanneer iemand een leugen vertelt, doet die dat vaak in een afstandelijke, niet-formele taal. Ook de Amerikaanse ex-president Bill Clinton gebruikte geen spreektaal op het moment dat hij zijn affaire Monica Lewinsky ontkende: “I did not have a sexual relationship with that woman, Miss Lewinsky.” Leugenaars zullen hun verhaal ook vaak opsmukken met veel details.

3. Leugenaars vertellen hun verhaal doorgaans in perfect chronologische volgorde

Het wordt pas moeilijk wanneer ze hetzelfde verhaal achterstevoren moeten opdissen. Wie de waarheid vertelt, kan dat wel, want mensen onthouden een verhaal doorgaans in emotionele volgorde van belangrijkheid. Wanneer leugenaars hun relaas moeten omdraaien, is de kans groot dat ze door de mand vallen.

(mo) - Bron: Express.be  

Ontvang de nieuwste tips over werk en carrière

Meer dan 440.000 Jobat gebruikers zijn wekelijks op de hoogte

Artikels zoeken

Aanbevolen jobs

Wil jij ook meer verdienen, leukere collega's of minder file ?

Voeg je CV toe
Jobs voor jou zal je betere jobs suggereren gebaseerd op je opleiding, vaardigheden en werkervaring.

Of zoek in 17363 andere jobs